Kasza jaglana cieszy się coraz większą popularnością, szczególnie wśród osób dbających o dietę i dobre samopoczucie. To za sprawą wielu cennych właściwości które posiada. Jakie jeszcze wartości ma kasza jaglana? Jak ją gotować oraz w jakich przepisach można ją wykorzystać? 

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

Dzięki zasadotwórczym wartościom kasza jaglana pomaga odkwasić organizm i zachować równowagę kwasowo-zasadową. Spożywając ją dostarczamy organizmowi złożone węglowodany oraz dosyć sporą ilość dobrze przyswajalnego białka. Kasza jaglana jest bogata w witaminy, głównie te z grupy B – B1, B2 i B6. Nie brakuje jej też minerałów – zawiera potas, wapń, magnez, fosfor, krzem oraz żelazo.

Gotowanie kaszy jaglanej 

Kaszę jaglaną przed gotowaniem trzeba odpowiednio przygotować, inaczej może okazać się gorzka w smaku. Należy wsypać ją na sitko z drobnymi oczkami i płukać pod bieżącą wodą z kranu do czasu, aż spływająca z niej woda przestanie być mętna. Następnie trzeba przelać kaszę wrzątkiem. Te czynności zagwarantują, że kasza po ugotowaniu nie będzie gorzka. Najlepsze proporcje do gotowania kaszy to 1 szklanka ziaren i 2,5 szklanki wody. Do garnka warto też dodać pół łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki oleju. Kaszę jaglaną gotujemy pod przykryciem, na małym gazie. Czas gotowania wynosi od 15-20 minut. 

Kasza jaglana przepisy

Nie ma chyba bardziej uniwersalnej kaszy niż kasza jaglana. Przepisy z kasza jaglaną w roli głównej znajdziemy zarówno na słodko, jak i wytrwanie. Oto kilka pomysłów na dania z tą kaszą : 

Przepisy na słodko :

• Sernik z kaszy jaglanej

• Owoce zapiekane pod kaszą

• Jaglanka

• Budyń jaglany

• Smoothie z dodatkiem kaszy

• Placuszki z kaszy jaglanej

Dania wytrawne :

• Kotlety z kaszy jaglanej i warzywami

• Kasza jako dodatek do zup, np. do krupniku

• Cukinia lub papryki faszerowane kaszą jaglaną

• Sałatki z kaszą jaglaną

• Pierogi z kaszą jaglaną

• Wegetariański pasztet z kaszy i warzyw 

Warto wprowadzić kaszę jaglaną do swojego jadłospisu, aby urozmaicić posiłki oraz dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze.