Uczulenie na gluten – co można jeść

Jedną z najpowszechniejszych odmian alergii pokarmowej jest uczulenie na gluten. U dzieci ma ono przeważnie łagodniejsze odmiany niż u dorosłych, jednak reakcje alergiczną są w stanie wywołać znacznie mniejsze dawki alergenu. U maluchów alergia objawia się przeważnie atopowym zapaleniem skóry, natomiast u dorosłych, którzy cierpią na uczulenie na gluten może dojść do biegunki, wymiotów, obrzęku czy wstrząsu anafilaktycznego. Podstawowym sposobem walki z tą nietolerancją pokarmową jest przejście na dietę bezglutenową. Ułożenie prawidłowego jadłospisu nie jest łatwym zadaniem, ponieważ substancja ta występuje w wielu produktach. Co można zatem jeść przy uczuleniu na gluten?

Uczulenie na gluten – jakie produkty sypkie można jeść

Wszelkie kasze, ryże, makarony i płatki to jedne z podstawowych produktów, które buduje jadłospis większości z nas. Uczulenie na gluten powoduje jednak, że należy spożywać je z pewnymi zastrzeżeniami. Które z tych produktów można jeść?

  • Makarony: bezglutenowe, sojowe, ryżowe, gryczane, ziemniaczane
  • Płatki: ryżowe i kukurydziane bez dodatku słodu jęczmiennego
  • Kaszę: gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, tapiok
  • Ryż: biały i brązowy

To, jakie produkty sypkie wolno jeść będąc uczulonym na gluten, zależy od tego z jakiego zboża zostały wykonane. Dozwolone są produkty na bazie ryżu, kukurydzy, gryki, amarantu, prosa.

Uczulenie na gluten – jakie produkty mleczne można jeść

Zakres produktów mlecznych, które są dozwolone dla osób cierpiących na uczulenie na gluten jest dość szeroki. Na pewno jest on znacznie większy niż w przypadku innej nietolerancji pokarmowej, czyli skazy białkowej. W tej kategorii znajdują się następujące produkty:

  • Mleko: świeże, w proszku, skondensowane
  • Kefiry
  • Śmietana
  • Białe sery
  • Ser feta
  • Serwatka

Natomiast większość żółtych serów jest zakazana ze względu na występujące w nich substancje dodatkowe.

Uczulenie na gluten – jakie mięsa można jeść

Mięsa stanowią ważny składnik każdej zbilansowanej diety. Które z nich są dozwolone, kiedy cierpimy na uczulenie na gluten?

  • Owoce morza
  • Ryby
  • Podroby
  • Świeże mięso

Jednak ryby czy drób przyrządzone w panierce są zabronione. Natomiast w przypadku wędlin i kiełbas, należy dobierać je bardzo starannie (najlepiej kupować te, które mają podany skład. Nie powinno się w nim znaleźć zhydrolizowane białko roślinne). Przy uczuleniu na gluten należy wystrzegać się również produktów mięsnych o niskiej jakość, np. parówek, mielonki, pasztetów czy pasztetowej.

Uczulenie na gluten – jakie tłuszcze, owoce i warzywa można jeść

Dla miłośników zdrowego odżywiania i fanów owoców i warzyw mamy dobrą wiadomość:

  • osoby uczulone na gluten mogą jeść wszystkie owoce i warzywa.

Natomiast wśród dozwolonych tłuszczów znajdują się:

  • oleje
  • oliwa z oliwek
  • tran
  • masło
  • margaryny

Uczulenie na gluten może iść więc w parze ze zdrowym i pełnowartościowym odżywianiem. Na liście dozwolonych potrwa są np. takie jak: sałatka warzywna z serem fetą i oliwą (pamiętajmy, aby do sałat nie dodawać majonezu, który może wywołać reakcję alergiczną), ryba smażona na oliwie i podawana z dodatkiem masła i cytryny, produkty mączne na bazie mąki bezglutenowej, soczewica, fasola czy groch.

uczulenie na gluten

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Uczulenie na gluten – co można jeść

  • 29 grudnia, 2014 o 22:48
    Permalink

    ten wpis bardzo ale to bardzo mi pomógł. Moja koleżanka dowiedziała się niedawno, że jest uczulona i jeszcze nie potrafi odnaleźć się w tym nowym życiu szczególnie diecie. pomagam jej a tu fajnie wyszczególnione są produkty możliwe do jedzenia także wielkie dzięki. na pewno będę tu jeszcze wracać, mądry fajny blog, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *