Uczulenie na gluten – co można jeść

Jedną z najpowszechniejszych odmian alergii pokarmowej jest uczulenie na gluten. U dzieci ma ono przeważnie łagodniejsze odmiany niż u dorosłych, jednak reakcje alergiczną są w stanie wywołać znacznie mniejsze dawki alergenu. U maluchów alergia objawia się przeważnie atopowym zapaleniem skóry, natomiast u dorosłych, którzy cierpią na uczulenie na gluten może dojść do biegunki, wymiotów, obrzęku czy wstrząsu anafilaktycznego. Podstawowym sposobem walki z tą nietolerancją pokarmową jest przejście na dietę bezglutenową. Ułożenie prawidłowego jadłospisu nie jest łatwym zadaniem, ponieważ substancja ta występuje w wielu produktach. Co można zatem jeść przy uczuleniu na gluten?

Uczulenie na gluten – jakie produkty sypkie można jeść

Wszelkie kasze, ryże, makarony i płatki to jedne z podstawowych produktów, które buduje jadłospis większości z nas. Uczulenie na gluten powoduje jednak, że należy spożywać je z pewnymi zastrzeżeniami. Które z tych produktów można jeść?

  • Makarony: bezglutenowe, sojowe, ryżowe, gryczane, ziemniaczane
  • Płatki: ryżowe i kukurydziane bez dodatku słodu jęczmiennego
  • Kaszę: gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, tapiok
  • Ryż: biały i brązowy

To, jakie produkty sypkie wolno jeść będąc uczulonym na gluten, zależy od tego z jakiego zboża zostały wykonane. Dozwolone są produkty na bazie ryżu, kukurydzy, gryki, amarantu, prosa.

Uczulenie na gluten – jakie produkty mleczne można jeść

Zakres produktów mlecznych, które są dozwolone dla osób cierpiących na uczulenie na gluten jest dość szeroki. Na pewno jest on znacznie większy niż w przypadku innej nietolerancji pokarmowej, czyli skazy białkowej. W tej kategorii znajdują się następujące produkty:

  • Mleko: świeże, w proszku, skondensowane
  • Kefiry
  • Śmietana
  • Białe sery
  • Ser feta
  • Serwatka

Natomiast większość żółtych serów jest zakazana ze względu na występujące w nich substancje dodatkowe.

Uczulenie na gluten – jakie mięsa można jeść

Mięsa stanowią ważny składnik każdej zbilansowanej diety. Które z nich są dozwolone, kiedy cierpimy na uczulenie na gluten?

  • Owoce morza
  • Ryby
  • Podroby
  • Świeże mięso

Jednak ryby czy drób przyrządzone w panierce są zabronione. Natomiast w przypadku wędlin i kiełbas, należy dobierać je bardzo starannie (najlepiej kupować te, które mają podany skład. Nie powinno się w nim znaleźć zhydrolizowane białko roślinne). Przy uczuleniu na gluten należy wystrzegać się również produktów mięsnych o niskiej jakość, np. parówek, mielonki, pasztetów czy pasztetowej.

Uczulenie na gluten – jakie tłuszcze, owoce i warzywa można jeść

Dla miłośników zdrowego odżywiania i fanów owoców i warzyw mamy dobrą wiadomość:

  • osoby uczulone na gluten mogą jeść wszystkie owoce i warzywa.

Natomiast wśród dozwolonych tłuszczów znajdują się:

  • oleje
  • oliwa z oliwek
  • tran
  • masło
  • margaryny

Uczulenie na gluten może iść więc w parze ze zdrowym i pełnowartościowym odżywianiem. Na liście dozwolonych potrwa są np. takie jak: sałatka warzywna z serem fetą i oliwą (pamiętajmy, aby do sałat nie dodawać majonezu, który może wywołać reakcję alergiczną), ryba smażona na oliwie i podawana z dodatkiem masła i cytryny, produkty mączne na bazie mąki bezglutenowej, soczewica, fasola czy groch.

uczulenie na gluten

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Uczulenie na gluten – co można jeść

  • 29 grudnia, 2014 at 22:48
    Permalink

    ten wpis bardzo ale to bardzo mi pomógł. Moja koleżanka dowiedziała się niedawno, że jest uczulona i jeszcze nie potrafi odnaleźć się w tym nowym życiu szczególnie diecie. pomagam jej a tu fajnie wyszczególnione są produkty możliwe do jedzenia także wielkie dzięki. na pewno będę tu jeszcze wracać, mądry fajny blog, pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *