Olej kukurydziany na włosy i do jedzenia – właściwości i zastosowanie

Kukurydza ma szerokie zastosowanie w naszych kuchniach. Jemy ją w postaci całych kolb, ziaren z puszki czy jako płatki do mleka. Z warzywa tego produkowany jest również tłuszcz, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Olej kukurydziany powstaje w procesie tłoczenia zarodków kukurydzy. Podobnie jak inne tłuszcze roślinne, zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników. W zależności od jego rodzaju – czy wybierzemy olej rafinowany czy tłoczony na zimno – olej kukurydziany ma inną barwę oraz inne zastosowanie w kuchni. Możemy go również wykorzystać w domowej pielęgnacji ciała i włosów.  

Olej kukurydziany – właściwości, skład i działanie

Olej kukurydziany zawiera dużo wielonienasyconych i jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważnym elementem profilaktyki chorób układu krwionośnego. Obniżają poziom złego cholesterolu, a jednocześnie podnoszą ilość dobrego. W ten sposób pomagają zapobiegać rozwojowi miażdżycy, zatorów i zawałów serca. Przeciwdziałanie problemom zdrowotnym związanym z układem sercowo-naczyniowym jest wspólną cechą wielu olejów roślinnych. To daje im przewagę nad mniej zdrowymi tłuszczami zwierzęcymi. Ponadto olej kukurydziany:

  • Zapobiega powstawaniu nowotworów
  • Korzystnie wpływa na układ mięśniowy
  • Wspomaga walkę z przerostem gruczołu krokowego – ze względu na wysoką zawartość fitosteroli, olej kukurydziany jest szczególnie polecany mężczyznom.

>> Olej arganowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i w kosmetyce

>> Olej palmowy – czy warto go włączyć do diety?

>> Olej sezamowy – właściwości i zastosowanie

Olej kukurydziany – zastosowanie w kuchni

Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kukurydzianego: rafinowany i tłoczony na zimno. Pierwszy ma żółto-złoty kolor i przeznaczony jest do gotowania, smażenia czy pieczenia. Nie ulega zniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur, dlatego może być alternatywą dla innych, popularnych tłuszczy. Natomiast olej kukurydziany nierafinowany przeznaczony jest jedynie do spożywania na zimno. Świetnie sprawdzi się do sałatek, ale nie używajmy go do smażenia – maksymalna temperatura, jakiej może być poddany, to 90 stopni. Ponadto olej kukurydziany tłoczony na zimno szybko się utlenia i nie może być długo przechowywany (jest to spowodowane wysoką zawartością wielonasyconych kwasów tłuszczowych). Krótka data przydatności do spożycia sprawia, że nierafinowany olej kukurydziany jest dość drogi: za 500 ml zapłacimy około 16 zł – 20 zł.

Olej kukurydziany – zastosowanie jako naturalny kosmetyk

Olej kukurydziany to naturalny kosmetyk, który polubi nasza skóra i włosy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy E ma właściwości nawilżające oraz pomaga zwalczać wolne rodniki. W ten sposób opóźnia proces starzenia się organizmu. Możemy natłuszczać nim ciało czy dodawać go do kąpieli. Sprawdzi się również, jako maseczka do włosów. Olejowanie pasm tłuszcze kukurydzianym to bardzo prosty i skuteczny zabieg:

  • Nakładamy olej kukurydziany na włosy i skórę głowy na całą noc
  • Owijamy głowę ręcznikiem
  • Rano dokładnie myjemy włosy.

Dzięki zabiegom olejowanie suche i zniszczone włosy stają się bardziej miękkie oraz łatwiejsze w rozczesywaniu.

Jeżeli nie jesteśmy pewne, czy olej kukurydziany spełni nasze oczekiwania, możemy kupić na próbę 30 ml opakowanie. Zapłacimy za nie około 3zł.

Olej kukurydziany na włosy i do jedzenia - właściwości i zastosowanie

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *