Olej arganowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i w kosmetyce
Kobiety, które poszukują naturalnych i skutecznych metod dbania o zdrowie i urodę, chętnie sięgają po egzotyczne olejki. Jednym z nich jest olej arganowy, który uzyskiwany jest z owoców drzewa arganowego – egzogennego drzewa występującego jedynie w Maroku. Z tego powodu określany jest mianem Złota Maroka. Może być wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce, a jego zastosowanie uzależnione jest od jego zabarwienia – ciemnego lub jasnego. Pierwszy przeznaczony jest do spożycia, drugi do zewnętrznej pielęgnacji. Olej arganowy ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, ponieważ w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawiera aż dwa razy więcej witaminy E, niż oliwa z oliwek. Za stumililitrową buteleczkę oryginalnego olejku arganowego zapłacimy około 50 zł. Znacznie tańsze produkty mogą okazać się podróbką. Przy jego zakupie może sugerować się więc ceną, a także posiadanymi przez dany produkt certyfikatami.
Olej arganowy – zastosowanie w kuchni
Olej arganowy możemy wykorzystywać do codziennej pielęgnacji oraz wprowadzić go do naszej diety. Jako produkt spożywczy, nadaje się do bezpośredniego, samodzielnego spożywania a także może być dodawany do innych potraw. Olej arganowy możemy używać jako:
- Marynaty do mięs
- Dressingu do sałatek
- Pasty do kanapek – olej arganowy jest wykorzystywany do przygotowania słodkiej pasty amlou, która jest połączeniem zmielonych migdałów, oleju, cukru i soli.
Spożywczej odmiany oleju arganowego nie powinniśmy podgrzewać, ponieważ wysoka temperatura może pozbawić go dobroczynnych właściwości.
>> Olej kokosowy – zastosowanie, właściwości, cena
>> Olej palmowy – czy warto go włączyć do diety?
Olej arganowy – zastosowanie w kosmetyce
Olej arganowy uważany jest za marokański eliksir młodości. Ma bowiem szerokie zastosowanie w pielęgnacji całego ciała. Możemy wykorzystywać go jako balsam nawilżający, maskę regenerującą do włosów czy odżywkę do paznokci. Dzięki kwasowi oleinowemu głęboko wnika w skórę i szybko się wchłania, co jest szczególnie ważne w przypadku oleistych substancji. Chyba żadna z nas nie lubi tłustych plam pozostawionych przez kosmetyki na ubraniach J Jak możemy stosować olej arganowy?
- Kilka kropel olejku delikatnie wcieramy w skórę twarzy. Możemy również połączyć go z preparatami z kwasem hialuronowym, aby wzmocnić działanie obu substancji.
- Po kąpieli wcieramy olejek w lekko wilgotne ciało i pozostawiamy do wchłonięcia
- Niewielką ilość olejku araganowego delikatnie wcieramy w wilgotne, umyte włosy i pozostawimy do wchłonięcia. Jeżeli użyjemy go zbyt dużo, wówczas możemy potraktować go jako maseczkę i po pól godzinie zmyć go za pomocą szamponu.
Olej arganowy – właściwości
Wprowadzenie oleju arganowego do naszej codziennej diety i zewnętrznej pielęgnacji, może przynieść naszemu ciału kilka korzyści. Jego główne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne wynikają z obecności w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dzięki tym substancjom olej arganowy:
- zapobiega kamicy żółciowej i rozwojowi wrzodów żołądka
- obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego
- stymuluje pracę układu nerwowego
Olej arganowy jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. To one odpowiedzialne są za procesy starzenia się organizmu i powstwanie komórek rakowych. Spożywanie oleju arganowego można zatem traktować również jako element profilaktyki antynowotworowej. Pamiętajmy jednak, że jest to substancja bardzo kaloryczna – jej 100g dostarcza naszemu organizmowi aż 800 kcal. Stosujmy go zatem z umiarem – od 1 do 3 łyżeczek dziennie.
Pingback: Olej kukurydziany na włosy i do jedzenia - właściwości i zastosowanie
Pingback: Prezent dla przyjaciółki - na urodziny, na 18, na Święta [50 POMYSŁÓW]