Miód manuka: zasady, stosowanie, efekty

Miody są bardzo popularne – używamy ich w kuchni, stosujemy w różnych dolegliwościach, a nawet pomagają nam dbać o urodę. Wybór miodów jest ogromny – możemy wybierać między różnymi smakami i właściwościami. Coraz większą popularność zdobywa ostatnio miód z drugiego końca świata.

Mowa o miodzie manuka. Pochodzi on z Nowej Zelandii, czyli jednego z niewielu już najczystszych i nieskażonych regionów świata. Miód manuka zbierany jest przez pszczoły z kwiatów krzewu manuka, który rośnie w Nowej Zelandii.

>> Siemię lniane: właściwości

Co wyróżnia go od innych miodów? Posiada wysokie stężenie MGO, czyli methylglyoxalu. Jest to składnik antybakteryjny, dzięki czemu miód manuka ma wiele wspaniałych właściwości i nie traci wartości odżywczych w przeciwieństwie do innych miodów. Jego dobroczynne działanie sprawia, że ma on coraz więcej swoich zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie swojej diety bez niego.

Pamiętajmy, że chociaż miód manuka jest zachwalany praktycznie przez wszystkich, którzy go spożywali, zanim zaczniemy go stosować skonsultujmy się z lekarzem.

Miód manuka – zasady

Wybierajmy miód manuka, w którym stężenie MGO wynosi minimum 100 mg na kilogram. Im wyższe, tym silniejsze jego właściwości – i wyższa cena. Niestety nie jest to tani miód – oryginalny kupimy nawet za kilkaset złotych.

Miodu manuka nie rozpuszczamy w wodzie, ponieważ wtedy traci swoje wartości odżywcze.

Nie powinno podawać się go dzieciom do pierwszego roku życia i osobom uczulonym na produkty pszczele.

Miód manuka – stosowanie

Optymalna ilość, którą powinniśmy spożywać to 1-2 łyżeczki dziennie. Najlepiej przyjmować go rano na pusty żołądek i dopiero po ok. pół godzinie możemy coś zjeść. Jeżeli zdecydujemy się jeść miód manuka w ciągu dnia, róbmy to pół godziny po posiłku i wstrzymajmy się kolejne pół godziny zanim zjemy czy wypijemy coś więcej.

Miód manuka możemy przyjmować nawet do czterech razy dziennie, również przed snem, a nawet po umyciu zębów (nie musimy obawiać się próchnicy). Ten sposób docenią osoby o wrażliwych i krwawiących dziąsłach – przed połknięciem wystarczy potrzymać go chwilę w ustach, a po kilku takich „zabiegach” zapomnimy o dolegliwościach.

>> Sok z brzozy [STOSOWANIE, EFEKTY]

Na problemy skórne nakładamy na problematyczne miejsca cienką warstwę miodu na minimum 15 minut.

Miód manuka – efekty

Miód manuka nazywany jest przez jego entuzjastów cudownym. Nie tylko wspomaga tradycyjne leczenie, ale nierzadko uważa się, że całkowicie je zastępuje. Poprawia pracę układu pokarmowego (doskonały przy wrzodach, refluksie, zaparciach i zespole jelita drażliwego), wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga leczenie przeziębień, a nawet grypy, zwalcza bakterie gronkowca. Oprócz tego poprawia stan skóry – leczy trądzik, egzemę, uspokaja podrażnioną i wrażliwą skórę, przyspiesza gojenie się ran – odleżyn, zakażeń bakteryjnych, ran cukrzycowych. Po miód manuka mogą sięgnąć jednak wszyscy, którym zależy na ogólnym wzmocnieniu organizmu i poprawie jego wydolności.

 miód manuka

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

3 thoughts on “Miód manuka: zasady, stosowanie, efekty

  • Pingback: Siemię lniane – do czego dodawać?

  • Pingback: Siemię lniane: właściwości

  • 23 października, 2015 at 09:15
    Permalink

    Jeśli ktoś szuka kosmetyków na miodzie Manuka UMF20+ – zapraszamy do BeeYes.pl! Oferujemy kosmetyki na jadzie pszczelim i miodzie Manuka UMF20+ – krem pod oczy, serum i maseczkę, za którą otrzymaliśmy tytuł Qltowy Kosmetyk 2015. Warto popróbować! :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *