Jak poradzić sobie z celiakią?

Moda na dietę bezglutenową trwa. Pomimo panujących trendów, okazuje się, że coraz więcej osób cierpi na celiakię. Wpływ na to posiada modyfikowana żywność, tryb życia, stres oraz brak snu. Choroba rozpoczyna się w momencie gdy organizm przestaje trawić gluten, czyli białko znajdujące się w pszenicy, życie, jęczmieniu, orkiszu  oraz owsie. Co prawda owies nie zawiera glutenu, lecz jego uprawy i ziarno zanieczyszczone jest ziarnami pszenicy i żyta. Brak reakcji na objawy celiakii prowadzi m.in. do wycieńczenia organizmu, niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza, depresji oraz wielu innych powikłań. Odpowiednią reakcją będzie zmiana diety, która pozwoli uregulować pracę naszego organizmu.

Osobom cierpiącym na celiakię zaleca się przejście na dietę bezglutenową. Jednakże w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć czas na przygotowanie kilku posiłków na następny dzień. W dodatku zapakowanie ich może być dość kłopotliwe. Wówczas dobrym rozwiązaniem staje się catering dietetyczny.

Dieta bezglutenowa dla osób cierpiących na celiakię

Na pomoc przychodzi odpowiednia dieta, dopasowana do potrzeb cierpiących na celiakię, wolna od glutenu. Decydując się na catering dietetyczny, możemy być pewni, że dobrze skrojona dieta bezglutenowa, będzie w 100% bezpieczna. Dobrym rozwiązaniem jest catering dietetyczny Fit-Catering, który oferuje plan dietetyczny dla chorujących na celiakię – Plan Natural.
Konsultując się z lekarzem lub dietetykiem, zaleci on nam wyeliminować z diety przede wszystkim produkty stanowiące źródło glutenu oraz nabiału. Dieta bezglutenowa powinna być wolna od sztucznie oczyszczonych chemicznie zamienników. Natomiast w diecie bezglutenowej powinny znajdować się bezglutenowe źródła węglowodanów, takie jak: gryka, proso, amarantus, ryż, tapioka. Fit-Catering, w swojej bezglutenowej diecie, proponuje rozwiązania bazujące na tych składnikach. Ponadto tak skomponowana dieta jest również zalecana osobom cierpiącym na inne choroby o podłożu autoimmunologicznym. Posiłki, znajdujące się w specjalnie dobranej diecie bezglutenowej, powinny składać się z produktów dostępnych na lokalnym rynku, wówczas możemy być bardziej pewni, że produkty nie uległy modyfikacjom. Cierpiąc na celiakię, nie spożywa się pieczywa, ponieważ jest ono źródłem glutenu. Jednakże mamy dobrą wiadomość dla zwolenników jasnego pieczywa. Można je zastąpić pełnoziarnistym pieczywem, a nabiał naturalnym mleczkiem roślinnym, kokosowym czy migdałowym. Decydując się na catering dietetyczny z Fit-Cateringu, możesz udać się do dietetyka, trenera personalnego, specjalizującego się w dietach, lekarza czy też skorzystać z konsultacji dietetyka z Fit-Cateringu.

Kiedy ujawnia się celiakia?

Jeszcze niedawno celiakię uważano za schorzenie, z którego można wyleczyć się po kilku latach stosowania odpowiedniej diety bezglutenowej. Nie trzymając diety, może dojść do poważnych schorzeń, które powoduje nietolerowany gluten. Zachorowania na celiakię rosną z roku na rok. Na tę chwilę jest to sytuacja, której nie można zatrzymać. Zmiana diety prowadzi do łagodzenia skutków celiakii.
Choroba może ujawnić się w każdym wieku, np. podczas wprowadzenia produktów zawierających gluten do diety dziecka, podczas dorastania, ciąży, dużego stresu. Obecnie chorobę wykrywa się u osób w wieku 30-50 lat. Badania dowodzą, że kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni. Nietolerancja glutenu skutkuje poważnym uszkodzeniem układu pokarmowego. W Polsce aż 360 000 osób jest nieświadomych swojej choroby, dlatego bardzo ważne jest regularne badanie się.

Celiakia to najczęstsza choroba genetyczna, której ryzyko zwiększa się, gdy choruje na nią nasz krewny. Wówczas ryzyko noszenia choroby wynosi około 10%, dlatego bardzo ważne jest regularne badanie się. Jednym z rozwiązań staje się dieta bezglutenowa, która w większości przypadkach, stosowana musi być przez całe życie. Dobrze ułożony plan żywieniowy pomoże pozbyć się problemów trawiennych. Zlecając dietę lekarzom, mamy pewność, że nasze samopoczucie wzrośnie. Bez obaw możemy również zasięgnąć porady u dietetyków prowadzących catering dietetyczny, którzy dobiorą składniki diety do naszych potrzeb, a także dostosują kalorykę do naszego zapotrzebowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *