Drugie śniadanie mistrzów, czyli co dodawać do owsianki, żeby nie było nudno
Od jakiegoś czasu jem codziennie na śniadanie owsiankę i mam swój ulubiony zestaw dodatków, które mieszam, żeby owsianka mi się nie znudziła.
Latem łatwo jest zrobić na śniadanie pyszną owsiankę, bo jest spory wybór świeżych owoców – truskawki, maliny, jagody, borówki… Albo chociaż brzoskwinie czy nektarynki. Teraz zostały nam tylko banany, jabłka i gruszki – i choć w sumie to też dobre dodatki, to ja mam zawsze pod ręką sporo innych składników.
Owsianka – przepis podstawowy
Moją owsiankę robię z połączenia mleka i wrzątku. Do miseczki wsypuję 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, zalewam wrzątkiem tak, by było go ciut więcej niż płatków i czekam jakieś 5 minut. Płatki „wypiją” wodę i wtedy dolewam mleka.
Co zamiast mleka do owsianki?
Gdy płatki wypiją już wodę, można dolać to, co lubi się najbardziej – mleko krowie, mleko roślinne, jogurt naturalny, kefir. Ja najbardziej lubię owsiankę z mlekiem waniliowym ryżowym lub sojowym (kupuję w Rossmannie).
Co zamiast płatków owsianych?
Czasem zamiast płatków owsianych daję też inne – płatki żytnie, ryżowe, jęczmienne. Najlepiej smakują pomieszane z owsianymi. Czasem dodaję do nich także otręby albo czekoladowe musli – jedna łyżka wystarczy.
Dodatki do owsianki
Moje ulubione dodatki do zimowej owsianki, kiedy nie ma owoców to:
- owoce suszone: rodzynki, morele, figi, śliwki oraz obowiązkowo suszony berberys. Jest kwaskowy w smaku i fajnie przełamuje smak słodkich dodatków w gotowej owsiance
- orzechy – najbardziej lubię laskowe, bo nie trzeba ich już rozdrabniać, ale jak nie mam to daję włoskie albo jakaś mieszankę orzechów.
- kawałki kokosa – nie wiem dlaczego, ale nie przepadam za wiórkami kokosowymi, natomiast lubię takie małe kawałki – kosteczki – kokosa. Można je kupić w Lidlu.
- migdały – najchętniej słupki albo płatki
- czekolada – 2-3 kostki czekolady do owsianki to fajny dodatek
- mielony ostropest – to na wątrobę ;)
- cynamon, kakao – jak nie daję czekolady, to chociaż kakao. Z lenistwa daję takie słodzone, a nie naturalne.
- kawa – jak wstaję rano półprzytomna to zwykle dodaję jeszcze ze dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej do owsianki. Mam wtedy jedzenie i kawę naraz :)
Liczyłam kiedyś kalorie mojej codziennej porcji owsianki i w zależności od rodzaju płatków, jakich użyję i dodatków – porcja ma ok. 350-400 kalorii. Dietetyczny posiłek to może nie jest, ale dostarcza energii na 3-4 godziny.
A Wy co dodajecie do swojej owsianki?
Pingback: Zdrowe śniadanie - co i dlaczego warto jeść? [PRZEPISY]