Dieta wegańska – przepisy, efekty

Weganizm uważany jest przede wszystkim za styl życia, którego zaledwie jednym z aspektów jest odżywianie. Dieta wegańska to odmiana wegetarianizmu, jednak opiera się na bardziej restrykcyjnych zasadach. Wolna jest bowiem od wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, nie tylko od mięsa. Osoby, które stosują ten program żywieniowy, nie spożywają również mleka, jaj czy przetworów mlecznych. Najważniejsze grupy produktów, na których bazuje dieta wegańska to owoce i warzywa (bardzo istotne są tutaj warzywa strączkowe), produkty zbożowe, nasiona, orzechy i tłuszcze roślinne. Poznajcie przepisy i efekty tej diety.

Dieta wegańska – przepisy

Może się wydawać, że dieta wegańska jest monotonna i trudna w stosowaniu, jednak z dozwolonych w niej produktów również można stworzyć ciekawe potrawy. Oto przepisy na kilka z nich:

  1. Kotleciki gryczane:
    1. Gotujemy 50g kaszy gryczanej.
    2. Kroimy pół cebuli, papryki oraz cukinii i podsmażamy je na oleju. Następnie dodajemy do nich pół obranego ze skóry pomidora oraz pół sojowej parówki. Całość przyprawiamy i dusimy do momentu uzyskania bardzo miękkiej konsystencji.
    3. Mieszankę łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną i 3 łyżkami mąki.
    4. Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, które smażymy na oleju.
  2. Bułeczki ze szpinakiem i buraczkami:
    1. 2 umyte buraki w łupinkach pieczemy przez ok. 1h do momentu, aż będą miękkie. Po upieczeniu obieramy je i kroimy w jednocentymetrowe kawałki.
    2. Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, ziaren słonecznika i pestek dyni prażymy na patelni i zostawiamy do wystygnięcia.
    3. Do 90 g tofu dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny, jedną łyżkę oliwy i przyprawy. Całość rozdrabniamy widelcem. Następnie łączymy składniki z uprażonymi nasionami i orzechami.
    4. Płat ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty o wymiarach 10cmx10cm. Na każdym z nich kładziemy kilka umytych i osuszonych listków szpinaku, plaster buraka, 2-3 suszone owoce żurawiny i łyżeczkę tofu. Tak nadziane kawałki składamy w kopertę – rogi ciasta należy nałożyć na górę nadzienia i połączyć.
    5. Całość pieczemy przez około 20 min w temperaturze 220°

Sprawdź: Czym zastąpić mleko?

Dieta wegańska – efekty

Dieta wegańska jest doceniana ze względu na efekty, jakie daje oraz kwestie etyczne. Jej zwolennicy przekonują, że to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, zadbanie o ogólny stan zdrowia oraz polepszenie losu zwierząt. Brak tłuszczy zwierzęcych w diecie ma chronić przed miażdżycą i innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Podsumowując, dieta wegańska może dać następujące efekty:

  • Spadek wagi o około 1 kg na miesiąc przy standardowej ilości i częstotliwości jedzenia
  • Więcej energii
  • Poprawa stanu skóry, włosów i paznokci.

Dieta wegańska – czy szkodzi?

Pozytywne efekty to jednak strona medalu. A czy jest też druga, negatywna? Zagadnienie szkodliwości diety wegańskiej jest kwestią sporną. Według Amerykańskiego Towarzystwa dietetycznego weganizm może być w pełni wartościowym sposobem odżywiania, jeżeli będzie odpowiednio zaplanowany i prowadzony. Według innych źródeł, nie jest on wskazany dla dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych. Wybór należy do nas – warto jednak skonsultować się z lekarzem, aby wyeliminować ewentualne przeciwwskazania.

dieta wegańska

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Dieta wegańska – przepisy, efekty

  • 22 czerwca, 2015 at 18:32
    Permalink

    rzeczywiście, wydaje się, że ma to wiele swoich zalet. Jednak ja na razie nie widzę się w tym :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *