Dieta paryska – zasady, menu, efekty

Modna ostatnio dieta paryska zdobywa zwolenników także w Polsce. Ale czy naprawdę jest skuteczna? Oto jej zasady.

Brak efektu jo-jo i kompletnie normalna dieta po stałej utracie wagi? Brzmi jak marzenie, ale tak właśnie wygląda rzeczywistość z dietą paryską, a inaczej – dietą Cohena. Ten francuski specjalista do spraw żywieniowych opracował niebywałą metodę trwałej utraty zbędnych kilogramów masy ciała. Nie musisz bać się, że ponownie czeka Cię cierpienie związane z przeprowadzaniem kuracji dietetycznych, gdy tylko utracone kilogramy powrócą z podwójną siłą – odchudzasz się dosłownie raz i, co chyba najistotniejsze, po udanej kuracji możesz spokojnie wprowadzić swoje typowe nawyki żywieniowe. Dieta ma więc przyjazny charakter i sprawdzi się jako naturalny dodatek do zdrowego trybu życia.

Dieta paryska – dla tych, którzy stracili nadzieję

W diecie paryskiej mamy do czynienia z trzyetapowym pozbywaniem się zbędnych kilogramów naszego ciała. Jakże wiele jest osób, które próbowały już wszystkiego – diet, ćwiczeń odchudzających, a nawet (niekoniecznie zdrowych) leków i nic, żadnych efektów. Osoby nałogowo poszukujące wagi idealnej, ale też ci, którym przy stosowanych dietach zwyczajnie się nie poszczęściło – to dla nich powstała dieta paryska. Na czym jednak polega jej specyfika?

Dieta paryska – zasada działania

Główny cel, jaki postawić sobie powinien człowiek, rozpoczynający dietę paryską, to osiągnięcie wagi optymalnej – idealnej, którą zawsze już chciałoby się mieć. Co to oznacza w praktyce? Waga taka jest to optymalny i normalny stan naszego organizmu, w którym ani nie gromadzimy zbędnej masy, ani nie chudniemy chorobliwie mocno. Musisz wyznaczyć swoją wagę idealną, tę docelową, a dopiero potem zacząć właściwe działania – przed zastosowaniem diety skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, a wspólnie na pewno ustalicie optymalną wersję. Sposób odżywiania się, a więc i cała kuracja podczas diety, obejmują dwa miesiące i składają się na trzy fazy. Fazy te z kolei to: Cafe, Bistro oraz Gourmet.

Dieta paryska – faza pierwsza: Cafe

W fazie Cafe musimy narzucić sobie największe ograniczenia żywieniowe i musimy poddać się prawdziwym wyzwaniom. Jest to jednak faza opcjonalna, gdyż ze względu na swoją specyfikę (w obrębie tygodnia dostarczasz organizmowi jedynie 700 kcal dziennie) faza będzie odpowiednia dla ludzi całkowicie zdrowych i silnych. Inni mogą jej zwyczajnie nie przetrzymać… Chudnięcie jednak podczas fazy Cafe jest błyskawiczne i wynosi około pół kilograma dziennie – jemy dania bardzo niskokaloryczne i przyjmujemy dużo magnezu oraz witamin.

Dieta paryska – faza Bistro

Faza kolejna diety paryskiej, to faza Bistro – jest ona obowiązkowym elementem diety paryskiej zaraz po fazie Cafe. Jeśli do niej nie przystąpisz – szybko staniesz się ofiarą efektu jo-jo. W tej fazie liczba dostarczanych kilokalorii wynosi nawet 1000, zaś czas trwania nowego reżimu to około dwa tygodnie. Posiłki, które należy przyjmować, obejmują głównie produkty bogate w błonnik oraz białko. Nie można zapominać o witaminach i magnezie!

Dieta paryska – faza Gourmet

W czasie trzeciej fazy należy skupić się na potrawach dobrych, wręcz łechtających podniebienie. Projektant diety – doktor Cohen, wymyślił pięć konkretnych stylów menu, które można stosować podczas kuracji – styl ziemniaczany, kanapkowy, klasyczny, makaronowy oraz wegetariański. Mimo iż spożywane dania mogą wydawać się bogate w kalorie, wcale takie nie są – dziennie dostarczamy organizmowi maksymalnie 1200 kilokalorii.

Przed zastosowaniem diety paryskiej koniecznie skonsultuj się z lekarzem i upewnij, czy to dieta odpowiednia dla Ciebie!

dieta paryska
sxc.hu/appelcline
FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *