Dieta lekkostrawna polega na modyfikacji tradycyjnego sposobu żywienia. Zmiana polega na spożywaniu dań, które będą łatwo ulegać trawieniu i nie będą obciążać układu trawiennego oraz przygotowywaniu potraw w taki sposób, aby były one lekkie dla żołądka a także jelit. Dla kogo skierowana jest taka dieta?

Dieta lekkostrawna co jeść

Dieta lekkostrawna skierowania jest do osób mających problem z układem trawiennym oraz po zabiegach i operacjach chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej. Potrawy lekko strawne polecane są przy:

  • chorobach żołądka oraz jelit – nieżyt żołądka, zapalenie błony śluzowej jelit, 
  • nowotworach przewodu pokarmowego – jelita grubego, żołądka, trzustki,
  • rekonwalescencjI po zabiegach i operacjach np. usunięcie woreczka żółciowego, usunięcie i rekonstrukcja jelita grubego, usunięcie wyrostka robaczkowego,
  • leczeniu chorób zębów – paradontoza, erozja,
  • żywieniu osób starszych, których układ trawienny zwalnia i nadmiernie obciążanie go może być niebezpieczne.

Dieta lekkostrawna przepisy

Przepisy diety lekkostrawnej charakteryzują się ograniczeniem ilości spożywanego błonnika, pieprzu, chilli i innych ostrych przypraw, soli. Najważniejsze jest, aby potrawy przygotowane były na parze, w piekarniku, w folii albo pergamine na patelni. Wszelkiego rodzaju potrawy smażone, grillowane lub wędzone, z dużą zawartością tłuszczu albo błonnika będą za bardzo obciążać układ trawienny.

Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Chude mięso i ryby, chleb, masło, dżemy, drobiowe wędlin, pomidory, ogórki – bez skórki, jajka, gotowane, przetarte lub zmiksowane ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynie.

Większość produktów dozwolonych będzie wskazana przez lekarza.

Dieta lekkostrawna jadłospis na tydzień

Przepisy diety lekkostrawnej są dostępne na wielu stronach internetowych, w księgarniach można znaleźć mnóstwo książek dotyczących żywienia w różnego rodzaju chorobach. Oprócz wskazówek znajdziemy w nich także przepisy. Jadłospis na tydzień w diecie lekkostrawnej powinien być proporocjonalny.

W przypadku diety lekkostrawnej dobrym pomysłem będzie zasięgnięcie porady dietetyka. Ułoży on odpowiednio dobrany do indywidualnych potrzeb diety lekkostrawnej jadłospis na tydzień.