Dieta Cambridge: przepisy, efekty

Dieta stworzona przez profesora – czy na pewno jest skuteczna? Jeśli szukasz sposobu na odchudzanie, koniecznie sprawdź, jak działa dieta Cambridge.

Jak wiele diet, tak i dieta Cambridge stworzona została przez człowieka nauki. Profesor z uniwersytetu Cambridge, Alan Howard, postanowił stworzyć nowy rodzaj diety, a konkretnie – specjalnego sposobu odżywiania składającego się z sześciu osobnych stopni. Stopnie te, zwane stopniami energetycznymi, charakteryzują się inną wartością przyjmowanych do organizmu kalorii: zaczynając na 415, a na 1500 kalorii kończąc (w przeliczeniu na jeden dzień diety). Ważnym jest, żeby stopnie energetyczne odpowiednio dopasować do wymagań każdego pacjenta poddającego się diecie (dlatego przy diecie Cambridge szczególnie ważne znaczenie ma dobry kontakt z dietetykiem lub lekarzem).

Dieta Cambridge – istota działania i edukacja

Głównym założeniem (oraz zaletą) diety jest kontakt z wykwalifikowanym fachowcem, który pomaga dobrać pacjentowi indywidualne menu (najlepiej bardzo zróżnicowane). W badaniach przeprowadzonych na osobach poddających się diecie Cambridge wykazano, że dieta pozwala tracić średnio 1-2 kilogramy tygodniowo. Nie jest więc to dieta drastyczna i bardziej niż na zrzuceniu paru kilogramów, opiera się na wartościach… edukacyjnych. Dąży się do osiągnięcia stabilizacji masy, co jest jednym z najczęstszych problemów w świecie dietetyki (efekt jo-jo). Zbalansowane, specjalnie wyselekcjonowane pod konkretne potrzeby pacjenta posiłki gwarantują wytworzenie (lub odtworzenie) zdrowej, korzystnej sytuacji dla całego organizmu. Dążenie do zdrowego trybu życia zakłada naturalną utratę masy ciała, ale niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z gigantycznych różnic pomiędzy typowymi „dietami-cud” z kolorowych magazynów lub internetu, a prawdziwym strategicznym systemem zdrowego odżywiania, który potrafi naprawić człowiekowi całe życie.

Dieta Cambridge – parę konkretów

Choć szczegóły diety Cambridge dla każdego pacjenta mogą znacznie od siebie odbiegać, to oczywiście istnieje parę cech, które dotyczą ogólnych zasad nowego, lepszego odżywiania się:

    • picie wody w ilości 2 i pół litra dziennie (napoje niegazowane, najlepiej woda mineralna)
    • spożywanie 3-4 posiłków dziennie
    • wyselekcjonowane posiłki zawierają 1/3 dziennego zapotrzebowania w wartości odżywcze – podczas diety nie ma więc konieczności (a nawet nie powinno się) spożywać dodatkowych suplementów czy preparatów odchudzających)
    • na diecie nie powinno odczuwać się głodu z racji przyjmowania de facto odpowiedniej ilości posiłków. Brak głodu, wywołany powstawaniem ciał ketonowych z tłuszczu, pojawia się dopiero po paru dniach od rozpoczęcia diety.

 

Dieta Cambridge – efekty (czyli: skuteczność)

Skuteczność diety Cambridge bierze się nie z konkretnych, „magicznych” posiłków czy odżywek. Częsty powrót do dawnej wagi wyeliminowany zostaje przez edukację i troskę lekarza/dietetyka o każdego pacjenta. Choć dieta działa powoli, jest skuteczna – nie stanowi dla organizmu szoku. Pacjent uczy się od swojego specjalisty, jak komponować posiłki o kaloryczności 415 – 1500 kcal. Siłą diety Cambridge jest korzystanie z doradztwa konsultantów oraz gruntowna (nie chwilowa i spontaniczna „na hurra!”) przebudowa swoich nawyków żywieniowych, a nawet zmiana stylu życia. Dieta kontrolowana jest przez specjalistów na każdym etapie – jest więc bezpieczna i jej stosowanie nie doprowadzi do żadnego uszczerbku na zdrowiu (co tyczy się praktycznie każdej innej, kompletnie amatorskiej diety).

dieta cambridge
foto: sxc.hu/jmcmurdo
FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Dieta Cambridge: przepisy, efekty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *