Przepisy na rozgrzewającą kawę z pianką i dodatkami

Gorąca, idealnie słodka, o zdecydowanym, lekko pikantnym smaku i delikatnej cynamonowej nucie. Kawa imbirowa z mleczną pianką, miodem i cynamonem – pyszna i rozgrzewająca.

Przyprawy nadają tradycyjnej kawie niepowtarzalny charakter, a od ich smaku można się uzależnić. Tworzą naprawdę pyszne napoje, a nieznacznie pikantny smak, który czujemy na języku, daje wrażenie, że kawa rozgrzewa nie tylko samą temperaturą podania. Jest świetna na poranki, kiedy potrzebujemy mocnego zastrzyku energii, ale równie dobrze nadaje się na popołudniowe spotkania przy ciastkach i plotki z przyjaciółmi lub rodziną.

 

Słodycz i pikanteria w równowadze

Oto szczegółowy przepis wraz ze składnikami potrzebnymi do przygotowania rozgrzewającej kawy z mleczną pianką i dodatkami. Czas jej przyrządzenia wynosi około piętnastu minut. Potrzebne nam będą trzy łyżeczki rozpuszczalnej kawy, spora szczypta cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, dwie łyżeczki miodu i niecała szklanka mleka. Na początek zaparzamy kawę. Możemy wsypać ją razem z cynamonem do zaparzacza, zalać gorącą wodą i zostawić pod przykryciem na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki – w szklance lub filiżance, w której podamy kawę, dokładnie ucieramy miód z imbirem. Musimy też podgrzać mleko i uzyskać z niego piankę. Będzie nam do tego potrzebne specjalne urządzenie do spieniania mleka, raczej w postaci elektrycznego kubka niż ręcznego ubijacza na baterie. Pamiętajmy, że im bardziej tłuste mleko, tym gęstszą i bardziej kremową piankę z niego uzyskamy. Do naczynia z imbirowym miodem wlewamy gorącą, zaparzoną kawę, a następnie przekładamy spienione mleko i całość delikatnie mieszamy tak, by nie stracić puszystej konsystencji. Całość możemy dodatkowo oprószyć wiórkami z czekolady. Taki napój jest dosyć słodki i cukier na pewno nie będzie nam potrzebny. Osoby na diecie mogą zrezygnować z miodu, a tłuste mleko zastąpić sojowym, choć niestety nieco gorzej się ono pieni. Więcej przepisów zarówno na słodkie, jak i wytrawne kawy rozgrzewające w mroźną zimę znajdziemy w serwisie przepisynakawe.pl.

 

Dobroczynne przyprawy

Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto dodawać przyprawy do kawy. Wiele z nich pomaga zachować zdrowie, gdy nasz organizm w okresie zimowym wystawiony jest na ciężką próbę. Cynamon w medycynie naturalnej bywa często stosowany przy przeziębieniach i w stanach ogólnego osłabienia. Z kolei imbir od wieków jest stosowany na Wschodzie jako uniwersalny środek dodający energii, leczący bóle głowy, oczyszczający organizm i działający przeciwzapalne. Kawa z dodatkiem pikantnych przypraw jest zatem nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również bardzo zdrowa!

Przepisynakawe_zanimzjesz.pl

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Przepisy na rozgrzewającą kawę z pianką i dodatkami

  • 20 stycznia, 2015 at 16:08
    Permalink

    Kawa z piankami nie będzie dietetyczna, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *