Porcelanowa zastawa stołowa. Jak wybrać najlepszy serwis obiadowy?

Rodzinne uroczystości, niedzielne obiady, wystawne przyjęcia…każda z tych okazji wymaga od nas estetycznie zastawionego stołu. Pomóc w tym może porcelanowa zastawa stołowa, dzięki której w elegancki sposób będziemy mogli podać zupę, drugie danie czy deser. Zamiast serwować rodzinie i gościom dania na różnorakich talerzach, miskach i półmiskach pochodzących z różnych serii, warto zdecydować się na jeden komplet naczyń obiadowych. W nim znajdziemy wszystkie niezbędne elementy. Jaki serwis obiadowy wybrać, by służył nam przez lata, zarówno przy serwowaniu potraw na co dzień, jak i od święta? Dowiedz się wszystkiego o porcelanie i zastawie stołowej.

Dlaczego warto wybrać porcelanową zastawę stołową?

Polska porcelana to produkty najwyższej jakości, których tradycja produkcyjna sięga XIX wieku.  Porcelana jest przede wszystkim kojarzona z elegancją i tradycją, jej wielbicielem był sam król August II Mocny czy Józef Klemens Czartoryski. Najszlachetniejsza odmiana ceramiki, popularnie nazywana białym złotem ceniona jest za swoją wytrzymałość (można myć ją w zmywarce) oraz twardość (porównywalna) z granitem. Inne cechy porcelany to nieścieralność, mała porowatość powierzchni oraz przepuszczalność światła. Najbardziej znane na rynku marki to obecnie: porcelana Ćmielów, Chodzież, Lubiana, Bella Fiore, Karolina, MariaPaula czy Tułowice.

Porcelanowa zastawa stołowa to luksusowa oprawa stołu przeznaczona do organizacji uroczystego obiadu czy wystawnego przyjęcia. Kolekcje oferowane przez krajowe wytwórnie porcelany to naczynia o bardzo wysokiej jakości, estetyczne i praktyczne. Wśród zestawów znajdziemy, zarówno klasyczne komplety, jak i te nowoczesne zdobione geometrycznymi, kwiatowymi wzorami.

Zastawa stołowa – jakie elementy zawiera?

Zastawa stołowa to wszystkie naczynia i sztućce używane podczas spożywania posiłków, jak i podawania potraw i napojów. W jej skład nie zaliczają się naczynia kuchenne, które służą do przygotowywania posiłków. Skład zastawy stołowej może różnić się w zależności od kręgu kulturowego, rodzaju i ilości serwowanych potraw.

Standardowa zastawa stołowa przeznaczona jest dla 12 osób. Oznacza to, że w jej skład wchodzi 12 talerzy płytkich, 12 talerzy głębokich, 12 talerzyków deserowych. Warto pamiętać, aby wybrany przez nas komplet posiadał również wazę, salaterki, półmiski i sosjerkę.

Na rynku dostępne są też serwisy dla 6 osób, jednak posiadanie kompletu pozwalającego ugościć w jednym czasie 12 osób jest o wiele wygodniejsze. Jeśli mamy dużą rodzinę i liczne grono znajomych, można zainwestować w całkiem sporą zastawę stołową przeznaczoną dla 24 gości.

Idealna zastawa stołowa musi być skompletowana pod nasze potrzeby. Powinna zawierać takie elementy, które faktycznie będą nam przydatne. Dokonując jej zakupu warto zwrócić uwagę na rozmiar np. wazy na zupę tak, aby nie zalegała niepotrzebnie w szafce. Jeżeli mimo poszukiwań nie jesteśmy przekonani do żadnego kompletu możemy zdecydować się na pojedyncze elementy.

Podstawowe elementy serwisu obiadowego to:

  • talerze głębokie dedykowane do serwowania zup z dodatkami;
  • talerze płaskie przeznaczone do podawania głównego dania;
  • talerzyki deserowe do deseru.

Elementy dodatkowe serwisu obiadowego:

  • kubki do wody, soku i innych napojów;
  • większe i mniejsze półmiski przeznaczone do mięsa, ryb, ugotowanych ziemniaków, warzyw;
  • miski/salaterki do sałatek i innych dań do samodzielnego nakładania;
  • bulionówki do barszczu i bulionu bez dodatków;
  • waza do zupy;
  • sosjerka naczynie do polewania sosem ziemniaków czy mięs.

Serwisy kawowe:

  • talerzyki deserowe
  • filiżanki ze spodkami lub kubki
  • imbryk
  • cukiernica

Serwisy obiadowo-kawowe:

  • elementy serwisu obiadowego,
  • elementy serwisu kawowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *