Pieczenie w piekarniku – sposób na zdrowe i smaczne potrawy

Dbając o swoje zdrowie i ładną sylwetkę rezygnujemy z wielu potraw i sposobów ich przyrządzania. Smażenie, szczególnie w głęboki tłuszczu, jest surowo zakazane w racjonalnej kuchni. Przygotowywanie posiłków w piekarniku z powodzeniem zastępuje smażenie – jest o wiele zdrowsze i wygodniejsze.

Zalety pieczenia

Przyrządzając różne potrawy w piekarniku nie potrzebujemy dodawać do nich tłuszczu. Jest to podstawowa zaleta tego sposobu gotowania. Do gotowania w piekarniku możemy wykorzystać szkło żaroodporne, blaszkę, brytfannę, a także folię spożywczą oraz specjalne rękawy foliowe. Pieczenie mięsa, warzyw i innych produktów zajmuje więcej czasu niż smażenie, lecz ma inną zaletę – nie musimy stać przy kuchni. Podczas gotowania w ten sposób nie musimy często zaglądać do piekarnika, czasem nawet wcale, dzięki czemu zyskujemy czas dla siebie. Możemy to wykorzystać podczas przygotowywania rodzinnych przyjęć – spędzimy więcej czasu z najbliższymi zamiast, mówiąc kolokwialnie, stać przy garach.

Zero nudy i dużo smaku

Potrawy z piekarnika nie są nudne – możemy wykorzystywać różne sposoby i przepisy. Zamykając mięso czy ryby w zamkniętym szkle czy folii, uzyskamy podobny efekt jak przy duszeniu, ale ze wspomnianą powyżej zaletą – bez ciągłego pilnowania i mieszania w garnku. Potrawy duszą się w sosie własnym, zachowując cały aromat. Pod koniec pieczenia można uchylić naczynie czy folię, aby uzyskać chrupiącą warstwę. Przed wrzuceniem dania do piecyka warto je zamarynować. Zajmuje to tylko chwilę, więc dzień wcześniej możemy obtoczyć mięso czy rybę w przyprawach, aby nabrały dodatkowego aromatu. Nowoczesne piekarniki posiadają często rozbudowane funkcje, które sprawią, że pieczone potrawy nigdy nie będą nudne. Atrakcyjną propozycją są na przykład piekarniki Whirpool. Jedną z takich funkcji jest grill – nawet w szłyki przyrządzane w domu mogą smakować tak, jak te z prawdziwego grilla. Termoobieg zaś sprawia, że wszystkie ciasta wychodzą doskonale – sprzyja temu równomierna temperatura w całym piekarniku.

Dania główne i przekąski

Szykując obiad dla rodziny w piekarniku znacząco ułatwiamy sobie życie. Do szkła żaroodpornego możemy włożyć nie tylko duży kawałek schabu czy karkówki – pozostałe miejsce możemy obłożyć ziemniakami, cebulą, marchewką, korzeniem pietruszki oraz innymi warzywami, dzięki czemu przyrządzimy cały posiłek korzystając z jednego naczynia. Jeśli nasze dzieci mają ochotę na frytki, zaproponujmy im pieczone ziemniaczki. Wystarczy umyć ziemniaki i pokroić na ćwiartki, podobnie pokroić cebulę, parę ząbków czosnku, wszystko przyprawić ulubionymi przyprawami i skropić odrobiną oliwy, a potem upiec, aby uzyskać zdrową i smaczną przekąskę. W piecyku możemy zrobić także chipsy z buraków, marchewki, pietruszki czy jarmużu, które z dodatkiem jogurtowego sosu są świetną przystawką lub poczęstunkiem na imprezach. Ochotę na słodkości zaspokoją pieczone jabłka, smakujące także dzieciom. Wybierajmy kwaśne i twarde odmiany, na przykład szarą renetę. Wystarczy ściąć górę jabłka, wydrążyć gniazdo nasienne, w to miejsce nasypać rodzynków, orzechów, dodać miodu lub cukru trzcinowego i całość zapiec, aż zmięknie. Eksperymentując z pieczeniem z pewnością wymyślisz jeszcze wiele innych przepysznych dań i przekąsek.

casserole-761684_1920

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *