Nietolerancja pokarmowa – jak dobrać dietę?

Niestety coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją pokarmową. Jest to uciążliwy problem, który może mieć podłoże immunologiczne, bądź też autoimmunologiczne. Również objawy zgłaszane przez osoby dotknięte tą przypadłością są bardzo różne, tak naprawdę wszystko zależy od tego, na jaki składnik pokarmowy występuje nietolerancja.

Wtedy konieczne jest wdrożenia odpowiedniej diety. W takiej sytuacji warto udać się do poradni dietetycznej.

Nietolerancja pokarmowa – co warto wiedzieć?

Nietolerancja pokarmowa powoduje niepożądaną reakcję organizmu. Następuje po zjedzeniu danego produktu, który przez pozostałe osoby jest dobrze tolerowany. Szereg objawów zależy oczywiście od rodzaju alergii, niemniej najczęściej są to wymioty, mdłości, bóle brzucha, biegunka, czy też niedokrwistość hemolityczna.

Może również dojść do zaćmy, czy też niedocukrzenia. Oczywiście leczenie obejmuje usunięcie z jadłospisu składnika, na który dana osoba jest uczulona. Trzeba jednak pamiętać, aby na „własną rękę” nie wprowadzać żadnych restrykcyjnych diet, które mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. Konieczne jest udanie się do poradni dietetycznej, gdzie wykwalifikowany dietetyk dobierze odpowiednią dietę.

Nietolerancja fruktozy – objawy i dieta

Nietolerancja fruktozy jest to nietolerancja cukru, który występuje w owocach. Występują dwie postacie tej nietolerancji. Jedną z nich jest zespół złego wchłaniania fruktozy. Z kolei drugi to fruktozemia. Szczególnie niebezpieczna jest druga odmiana nietolerancji. Może ona doprowadzić do uszkodzenia wątroby, a nawet nerek. Zazwyczaj ma ona podłoże genetyczne. Z kolei zespół złego wchłaniania fruktozy spowodowany jest niedoborem, bądź też brakiem białka, które odpowiedzialne jest za transport cukru owocowego. Objawy są w tym przypadku mniej ostre i obejmują zazwyczaj: nudności, bóle brzucha, biegunkę, wzdęcia, a także niedobór wagi i wzrostu.

W przypadku fruktozemii objawy są zdecydowanie ostrzejsze i obejmują: żółtaczkę, powiększenie wątroby, krwotoki, czy też ciężką hiperglikemię. Aby zdiagnozować jedną, bądź też drugą przypadłość konieczne jest wykonanie specjalnych testów. W tym przypadku leczenie obejmuje dietę eliminacyjną, zatem absolutnie zabronione jest spożywanie owoców, ale i soków owocowych. Zatem dieta powinna obejmować zamienniki, aby nie doszło do niedoborów. W takiej sytuacji koniecznie należy zapisać się na wizytę do poradni dietetycznej.

Nietolerancja laktozy – jak sobie z nią radzić?

Nietolerancja laktozy to nietolerancja na cukier niewystępujący w mleku. Jest to najczęściej występująca alergia pokarmowa. Przyczyną jest brak enzymu, który odpowiedzialny jest za rozkład laktozy. Objawy zazwyczaj obejmują biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, czy też tzw. przelewanie się w brzuchu. Mogą także występować kolki, czy nawet nudności i wymioty.

Objawy są tym intensywniejsze, im większą ilość laktozy dana osoba spożyje. Leczenie obejmuje dietę eliminacyjną, zatem spożywanie produktów z laktozą jest zabronione. Wbrew pozorom nie oznacza to konieczności rezygnacji ze wszystkich produktów mlecznych. Obecnie można kupić np. mleko bez laktozy. Jednak warto udać się do poradni dietetycznej, by dowiedzieć się więcej.

Nietolerancja glutenu – co warto wiedzieć?

Obecnie panuje moda na eliminowanie glutenu z diety. Jednak taka dieta może przynieść więcej szkód niż pożytku. Gluten jest konieczny, a jego niedobór wręcz groźny. Jedynym powodem, dla którego należy wyeliminować go z diety jest jego nietolerancja. Nietolerancja glutenu obejmuje: celiakię, alergię na pszenicę, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W tych przypadkach objawy zazwyczaj obejmują wzdęcia, biegunki, bóle brzucha.

Taka alergia może też powodować swędzenie skóry, czy uczulenia, a nawet depresję, zmęczenie, czy migreny. W przypadku podejrzeń koniecznie należy udać się do poradni dietetycznej, gdzie zostaną przeprowadzone specjalistyczne testy. W tym przypadku leczenie obejmuje dietę eliminacyjną. Z diety należy usunąć zboża. Trzeba także dokładnie czytać etykiety, gdyż gluten dodawany jest nawet do wędlin. Należy szukać produktów, które na etykiecie mają znak przekreślonego kłosa. Konieczne jest natomiast spożywanie: ryżu, gryki, amarantusa, komosy ryżowej, jak i prosa.

Nietolerancje pokarmowe są uciążliwe, ale również mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Dlatego w razie jakichkolwiek podejrzeń absolutnie nie należy włączać diety samodzielnie, ale należy udać się do poradni dietetycznej, gdzie uzyska się fachową pomoc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *