Najpopularniejsze zupy świąteczne

Zupy są daniem goszczącym na wszystkich bożonarodzeniowych stołach. W czym, jednak kryją się ich sekrety? Jak ugotować tradycyjne zupy świąteczne?

Zupa grzybowa

Sekretem zupy grzybowej są oczywiście suszone grzyby. Mogą to być podgrzybki, borowiki a nawet opieńki. Najważniejsze jest to, aby grzyby były leśne. Tylko one gwarantują oryginalny i intensywny smak oraz aromat. Grzyby należy gotować w pierwszej kolejności jakieś pół godziny. Dopiero, kiedy zmiękną powinno się dołączyć włoszczyznę. Zupę grzybową najlepiej gotować na wodzie źródlanej!

Kiedy wywar jest już gotowy trzeba go przecedzić. Dopiero do wyklarowanego wywaru dołączamy pokrojone w paseczki kapelusze grzybów, które będą nie tylko wspaniale smakować, ale również pięknie się prezentować. Zupę zaprawiamy drobinę zasmażanej mąki i zakwaszamy sokiem z cytryny.

Zupa ze śliwek

Jedną z nielicznych, świątecznych zup na słodko jest zupa ze śliwek podawana z charakterystycznymi przyprawami takimi jak goździki oraz cynamon. Przygotowanie śliwkowej zupy świątecznej jest bardzo proste. Wymoczone śliwki należy rozgotować a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować na krem. Całość doprawiamy cukrem, śmietaną oraz odrobiną mąki.

Zupa ze śliwek charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem i niezapomnianym smakiem. W niektórych domach jest to tradycyjny słodki akcent wigilijny.

Rosół z karpia

Rosół z karpia to wywar gotowany najczęściej na bazie skóry, głowy i ości. Te właśnie części pozwalają na wydobycie prawdziwego smaku i zapachu rybnego.

Dodatkiem do wywaru może być:

– ugotowane i zmiksowane mięso karpia (powstaje delikatna zupa krem)

– podsmażone mięso karpia w postaci niewielkich płatów lub dzwonków

– makaron

– pulpety z mięsa karpia

Do rosołu z karpia warto dodać odrobinę prażonych płatków migdałowych lub natki pietruszki (suszonej lub mrożonej). Osoby ceniące sobie awangardowe połączenia smakowe często decydują się również na dodanie soku pomarańczy, imbiru lub goździków. Czasami rozgrzewająca zupa karpiowa posiada w składzie także białe wytrawne wino lub nawet delikatny pomarańczowy likier.

Po więcej inspirujących przepisów na zupy, zapraszamy na bloga Zakochane w zupach: http://zakochanewzupach.pl/

sxc.hu/simonaj
sxc.hu/simonaj
FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *