Do jakich posiłków pasuje białe wino?

Smak potrawy będzie w stanie podbić dobrze dobrane wino. Warto zastanowić się, do jakich potraw pasuje wino białe.

Wytrawne, delikatne, subtelne – Pinot Grigio, Trebbiano

Są to wina, do których pasuje przede wszystkim sałatka grecka, caprese, sałatka nicejska oraz sałatka z owocami morza. Świetnie takie białe wino będzie się komponowało również z zupą z owoców morza, halibutem, śledziami, małżami, ostrygami, krewetkami i pstrągiem. Białe wino tego typu można również zaserwować do makaronu z lekkim sosem i oliwą. Pasuje również do wszelkiego rodzaju ryb.

Niebeczkowane Chardonnay i lekkie Semillion

Ten typ win można spokojnie łączyć z sałatkami. Najlepiej smakuje z sałatką cezar, sałatką z kurczakiem, jajkiem oraz różnorodnymi sałatkami z ryb lub owoców morza. Pasują również do tarty cebulowej czy potraw z pasternakiem.

Musujące półwytrawne i półsłodkie białe

Tego typu wina pasują do większości dań. Można spokojnie łączyć je ze wszystkimi rodzajami sosów. Bardzo dobrze będzie smakowało to wino w połączeniu z łososiem podawanym z sosem w stylu orientalnym. Dodatkowo, jeżeli do ryby podana zostanie sałatka z limonki i awokado, można będzie rozpływać się nad smakiem tej potrawy.

 

Beczkowe Chardonnay

Wina, w których znajduje się nutka dębu pasują do specjalnych potraw. Dobrze smakują podane z daniami z krabów, homarów i ryb morskich, takich jak miecznik, tuńczyk, turbot, paella i łosoś. Świetnie sprawdzają się również w połączeniu z rybami wędzonymi. Jeżeli chcemy takie wino wypić do sałatki, to najlepsza będzie sałatka cezar. Można również wypić takie wino do dań z grillowanej papryki. Wina te bardzo często podawane są z sosami grzybowymi i śmietankowymi.

Tokaj, Porto, Sherry, Moscato

Tego typu wina warto podawać do deserów typu crème caramel oraz z mocnymi, niebieskimi serami pleśniowymi.

Jeżeli tylko smak potraw zostanie odpowiednio wzbogacony o białe wino, na pewno można będzie uzyskać najlepsze efekty z możliwych. Wina będą w stanie w świetny sposób podkreślić smak każdej potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *