Filiżanka aromatycznej kawy jako sposób na rozpoczęcie dnia

Kawa jest niezastąpionym dodatkiem podczas spotkań z przyjaciółmi, a jej właściwości doceniają nie tylko kawosze. Bez porannego kubka kawy wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Rozbudza, smakuje, poprawia koncentrację, a jej aromat potrafi w mig wprawić w dobry nastrój.

Kawa to z pewnością jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Swoją sławę zawdzięcza w dużej mierze zawartości kofeiny, która pobudza, zmniejsza ilość tłuszczu w wątrobie i pobudza metabolizm. Stężenie polifenoli oraz antyoksydantów w kawie natomiast odpowiada za zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego czy niektórych nowotworów skóry. Poza tym – dobrze przyrządzona kawa po prostu świetnie smakuje.

Właściwości kawy rozpuszczalnej i jej wpływ na zdrowie

Kawa rozpuszczalna powstaje w wyniku wypalenia, a następnie drobnego zmielenia ziaren kawy. Następnie kawa zostaje zaparzona w małej ilości wody, wysokiej temperaturze i wysokim ciśnieniu. W następnych krokach kawowa esencja zostaje zagęszczona i wysuszona. Na kawę rozpuszczalną często decydują się zabiegani, którym  zależy na szybkim przygotowaniu napoju. Nic dziwnego – taka kawa jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Wpływ kawy rozpuszczalnej na nasze zdrowie jest porównywalny do wpływu kawy mielonej, poza kilkoma różnicami, o których warto wspomnieć:

  • Kawa rozpuszczalna zawiera mniej cholesterolu;
  • Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny;
  • Kawa rozpuszczalna zawiera więcej antyoksydantów i składników mineralnych;
  • Kawa rozpuszczalna zawiera większą ilość trującego związku – akrylamidu.

Współcześnie kawa rozpuszczalna cieszy się dużą popularnością – w niektórych krajach jej spożycie dochodzi do 50% ogólnego spożycia kawy. Niemniej jednak kawa rozpuszczalna ma również swoich przeciwników – miłośników kawy ziarnistej, którzy czerpią przyjemność z procesu parzenia. Popularna rozpuszczalna czasem jest określana jako kawa gorszej jakości. Kupując ją nie dostajemy informacji z jakich ziaren powstała, a jej smak jest raczej mniej głęboki od tradycyjnej kawy mielonej.

Kawa rozpuszczalna a napoje kawowe

Nie należy mylić ze sobą tych dwóch pojęć! Kawa rozpuszczalna składa się bowiem z wysuszonej esencji kawy, natomiast napoje kawowe typu 3 w 1 często są jedynie mieszanką kawy z cukrem, ulepszaczy, utwardzonych tłuszczy roślinnych, dobrze „doprawionych” syropem glukozowo-fruktozowym. Ich wpływ na nasze zdrowie będzie z pewnością negatywny.

Kawa zbożowa jako bezkofeinowa alternatywa

Kawa zbożowa, często łączona z mlekiem i podawana na śniadanie to napój cechujący się charakterystycznym smakiem. Jest ona przygotowywana z prażonych nasion zbóż, często z dodatkiem cykorii lub buraka, dzięki którym kawa uzyskuje smak podobny do kawy naturalnej. Kawa zbożowa to dobra alternatywa dla osób, które muszą ograniczyć lub całkowicie wykluczyć kofeinę ze swojej diety. Poza tym, jest to zdrowy napój dla wszystkich pragnących zrzucić zbędne kilogramy – kawa zbożowa bowiem stanowi bogate źródło błonnika. Wystarczą jej 2-3 filiżanki dziennie aby zapewnić sobie połowę naszego dziennego zapotrzebowania na błonnik! Ponadto, kawa zbożowa ułatwia proces przyswajania wapnia oraz jest źródłem takich składników odżywczych jak selen czy magnez. Dla wszystkich miłośników kawy dobra informacja: dzięki braku kofeiny, kawę zbożową bez problemu można spożywać także przed snem!

Lavazza – jeden z najpopularniejszych producentów kaw

Dobra kawa to jeden z symboli Włoch. To właśnie stamtąd wywodzi się kawa Lavazza. Szeroka gama kaw oferowana przez producenta posiada całe rzesze miłośników w każdym zakątku świata. Szacuje się, że aż 27 miliardów filiżanek kawy Lavazza jest spożywanych rocznie na całym świecie! Dzięki swojej renomie i wysokim standardom, kawa Lavazza znacząco wyróżnia się na rynku kaw. Każdy znajdzie coś dla siebie: zarówno miłośnicy kaw rozpuszczalnych, kaw mielonych jak i kaw w kapsułkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *