Co warto wiedzieć o domowym wyrobie kiełbasy?

Nie da się ukryć, że kiełbasa jest symbolem polskiej kuchni. Tradycja domowego wyrobu, przekazywana z pokolenia na pokolenie, wraca do łask. Marketowe produkty nie tylko nie wzbudzają zaufania, ale także są coraz gorszej jakości. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na wyrób własnej, domowej kiełbasy. Co warto o nim wiedzieć? Sprawdzamy w dzisiejszym wpisie.

Przygotowanie własnej kiełbasy w domowym zaciszu to nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny wybór. Nie tylko dlatego, że mamy pewność, jakie składniki zostały użyte do domowej produkcji kiełbasy, ale także gwarancję, że nasz wyrób będzie świeży i pozbawiony konserwantów. Domowy wyrób wędlin sprawdzi się nie tylko w okresie przedświątecznym, ale także na co dzień, kiedy większość domowników lubi wędliny. Kiełbasa będzie doskonałym wyrobem, np. jako główny składnik śniadaniowych kanapek, dodatek do obiadu, np. do leczo czy usmażonej z cebulką w czasie kolacji. W sezonie grillowym idealnie sprawdzi się na grilla czy podczas ogniska.

Jak zacząć przygodę z wyrobem własnej kiełbasy?

Pierwszy, domowy wyrób kiełbasy może wydawać się trudny. Jednak, nie ma w tym żadnej filozofii! Wystarczy znaleźć kilka sprawdzonych przepisów i podpytać znajomych o szczegóły i można rozpocząć przygodę z własną produkcją. Najważniejsze jest właściwe dobranie propozycji mięs chudych i tłustych tak, aby kiełbasa nie była zbyt tłusta ani zbyt sucha. Najlepiej użyć mięsa wieprzowego w różnej postaci – łopatka wieprzowa, boczek, karkówka czy szynka. To od nas zależy, jakie zastosujemy proporcje. Warto pamiętać, aby bardziej tłuste mięso pokroić na cieńsze kawałki, a to chudsze – na większe.

Podczas domowego wyrobu wędlin warto pamiętać o dolaniu do masy mięsnej wody. Jeśli przygotowujemy kiełbasę sami to odpowiednie ilość tłuszczu pozwoli na otrzymanie soczystego wyrobu. Dlatego zwróć uwagę czy wybrane mięso nie jest zbyt chude. Nie bój się dawać tłustszych kawałków – tłusty boczek czy podgardle idealnie się sprawdzą i dadzą kiełbasie odpowiedniej konsystencji

Co warto mieć w kuchni?

Wyposażenie kuchni jest bardzo ważne, przy domowej produkcji kiełbasy. Będziemy potrzebować sprzętu, którego możemy na co dzień nie używać. Musimy pamiętać, aby zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa oraz nasadkę do nadziewania kiełbas. Nie ma znaczenia czy zdecydujemy się na zakup ręcznej czy elektrycznej maszynki do mielenia mięsa. Ważne, aby poradziła sobie z posiekaniem mięsa na drobniejsze kawałki. Przy domowym wyrobie kiełbasy niezbędne będą także jelita naturalne, osłonki sztuczne, lejek, który będziemy montować na maszynce. Oczywiście nie warto zapominać o podstawowym elementach, czyli mięso w odpowiednich proporcjach oraz przyprawy, które nadadzą naszej kiełbasie smaku i aromatu.

Warto wcześniej zrobić listę zakupów i kupić wszystko w sklepie z akcesoriami do domowych wyrobów, np. w sklepie internetowym www.domowaspizarnia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *