Sałatka z twarożkiem i jajkiem
Prosta w przygotowaniu sałatka pełna zdrowych produktów.
Ta sałatka to jedna z moich ulubionych śniadaniowych sałatek. Jest sycąca, a przy tym zdrowa – ma nie tylko dużo białka, ale też witamin. No i jest pyszna, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Robię ją zawsze gdy tylko pojawiają się pierwsze rzodkiewki, a potem co jakiś czas do końca warzywnego sezonu. To tak naprawdę jeden z ostatnich momentów, gdy można tę sałatkę przygotować z dobrych, świeżych rzodkiewek, pomidorów i ogórków.
Sałatka z twarożkiem i jajkiem
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 zielony ogórek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży pomidor
- 4-5 dużych rzodkiewek
- ok. łyżki posiekanego szczypiorku
- śmietana lub jogurt naturalny (2-3 łyżki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję pokrojone w kostkę jajka oraz warzywa. Doprawiam śmietaną lub jogurtem, a także solą i pieprzem. Podaję od razu po przygotowaniu.