Tortille z salami (lub krewetkami) i awokado
Tortille z salami (lub krewetkami) i awokado na zimno to znakomity pomysł na proste i smaczne danie, gdy przychodzi do nas zaprzyjaźniona para albo dwie. Dla każdego przygotowujemy po dwie tortille i mamy pewność, że nie będzie siedział głodny:)
Przy większej liczbie gości tortille z salami (lub krewetkami) i awokado to już bardziej kłopotliwe danie, bo jednak warto je jeść nad talerzykiem – składniki, jak to z tortilli, lubią czasem wypadać;)
Tortille z salami (lub krewetkami) i awokado – składniki:
- 4 tortille
- mieszanka sałat
- kilka suszonych pomidorów
- 2 małe pomidory
- 1 awokado
- sos z 3 łyżek majonezu i 1 łyżki ketchupu
- 10 dużych krewetek
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta chili
- 10 plasterków salami
- masło do smażenia
Tortille z salami (lub krewetkami) i awokado – przygotowanie:
- Krewetki oczyszczamy, smażymy na maśle przez 3-4 minuty, studzimy, kroimy na drobne kawałki, obsypujemy czosnkiem granulowanym i chili.
- Tortille smarujemy sosem.
- Na 2 tortille kładziemy salami, na pozostałe 2 krewetki.
- Tortille obsypujemy sałatą.
- Awokado obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na tortillach.
- Pomidory suszone kroimy i rozkładamy na tortillach.
- Pomidory kroimy drobno i rozkładamy na tortillach.
- Tortille zawijamy, kroimy na pół (żeby się wygodniej jadło).
Smacznego:)