Tortille z salami (lub krewetkami) i awokado

Tortille z salami (lub krewetkami) i awokado na zimno to znakomity pomysł na proste i smaczne danie, gdy przychodzi do nas zaprzyjaźniona para albo dwie. Dla każdego przygotowujemy po dwie tortille i mamy pewność, że nie będzie siedział głodny:)

Przy większej liczbie gości tortille z salami (lub krewetkami) i awokado to już bardziej kłopotliwe danie, bo jednak warto je jeść nad talerzykiem – składniki, jak to z tortilli, lubią czasem wypadać;)

Tortille z salami (lub krewetkami) i awokado – składniki:

  • 4 tortille
  • mieszanka sałat
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 małe pomidory
  • 1 awokado
  • sos z 3 łyżek majonezu i 1 łyżki ketchupu
  • 10 dużych krewetek
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta chili
  • 10 plasterków salami
  • masło do smażenia

Tortille z salami (lub krewetkami) i awokado – przygotowanie:

  1. Krewetki oczyszczamy, smażymy na maśle przez 3-4 minuty, studzimy, kroimy na drobne kawałki, obsypujemy czosnkiem granulowanym i chili.
  2. Tortille smarujemy sosem.
  3. Na 2 tortille kładziemy salami, na pozostałe 2 krewetki.
  4. Tortille obsypujemy sałatą.
  5. Awokado obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na tortillach.
  6. Pomidory suszone kroimy i rozkładamy na tortillach.
  7. Pomidory kroimy drobno i rozkładamy na tortillach.
  8. Tortille zawijamy, kroimy na pół (żeby się wygodniej jadło).

Smacznego:)

Tortille z salami (lub krewetkami)

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *