Szaszłyki owocowe na grilla
Szaszłyki owocowe to miła odmiana od tradycyjnych dań grillowych, zwłaszcza podczas słonecznego, upalnego popołudnia.
Szaszłyki owocowe na grilla i nie tylko można zrobić na wiele sposobów – wykorzystać ulubione owoce. Na szaszłyki nadają się na przykład: truskawki, jabłka, banany, gruszki, winogrona jasne i ciemne, maliny, wiśnie, arbuz, borówki amerykańskie, kiwi, mango, ananas, pomarańcze i wiele innych. Oprócz owoców można dodać także pianki marshmallow – zwłaszcza jeśli robimy szaszłyki owocowe na grilla, bo podczas grillowania pianka fajnie się roztapia.
Szaszłyki po upieczeniu można polać sosem czekoladowym, likierem pomarańczowym, sosem toffi, ale także posypać wiórkami kokosowymi czy zmielonymi orzeszkami. Można też nie polewać ich niczym – po prostu zjeść :)
Jeśli robicie szaszłyki owocowe na zimno, polecam dodać do nich mozzarellę w małych kulkach – będzie wyglądać pięknie i zaskoczy gości, których poczęstujecie szaszłykami owocowymi.
Szaszłyki owocowe na grilla – przepis na 12 sztuk
Składniki:
- borówki amerykańskie – 24 sztuki
- maliny – 12 sztuk
- kiwi – 2 sztuki
- duży plaster ananasa
- duży plaster arbuza
- morele – 12 sztuk
- winogrono jasne – 12 sztuk
- kilka listków mięty
- pianki marshmallow – 12 sztuk (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kiwi, ananasa i arbuza pokroić w spore kwadraty. Morele wypestkować i pokroić w ćwiartki. Na patyczki nabijać kolejno owoce w dowolnym układzie, można przekładać je piankami. Jeśli szaszłyki grillujemy, układamy je na tacce do grilla, kładziemy na ciepłym grillu i podgrzewamy, cały czas pilnując, około 10 minut.
Pychotka, takie szaszłyki to zjadłabym bez pieczenia, u mnie dziś też owocowo: sałatka fitnes(,kuchnia lidla,), grapefruit, pomarańcz, żurawina, mniam :)