Sos do nachosów – meksykański sos salsa [ŁATWY PRZEPIS]


Czas na ostatni z pysznych sosów – sos do nachosów, chipsów, quesadillas i innych dań – nie tylko meksykańskich – sos salsa.

Czerwony sos do nachosów salsa chyba najbardziej smakował mi ze wszystkich 3 sosów meksykańskich, które robiłam (jestem trochę zakręcona na punkcie kuchni meksykańskie, nie tylko jej smaku, ale też filozofii). Nie jest bardzo pikantny, ale nie jest też zbyt łagodny. Na zimno, jako dodatek do różnych dań, a nawet do kanapek – świetny. Idealnie nadaje się na imprezę meksykańską – do kompletu można zrobić jeszcze sos serowy oraz sos guacamole. Sos salsa jest bardzo prosty i przez kilka dni można go trzymać w lodówce.

Sos do nachosów – składniki:

  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • kilka kropli tabasco
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Sos salsa – przygotowanie:

Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pomidory z całą zawartością puszki, ketchup, tabasco i przyprawy. Podgrzewać chwilę do zagotowania. Ostudzić i… gotowe. Mamy nasz sos do nachosów:)

Smacznego :)

P.S.

Smakował Ci sos do nachosów wg. mojego przepisu? A może przygotowujesz sos salsa wg. innej receptury? Daj znać w komentarzach!

sos do nachosów - sos salsa meksykański

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Sos do nachosów – meksykański sos salsa [ŁATWY PRZEPIS]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *