Sos guacamole do nachosów

Tradycyjny sos meksykański z awokado – idealny do chipsów czy nachosów, a także jako dodatek do meksykańskich potraw.

To moje pierwsze spotkanie z meksykańskim guacamole – w ramach przygotowania do imprezy meksykańskiej. Na blogu 2drink.pl znajdziecie propozycje na meksykańskie drinki, a tu kilka inspiracji na potrawy w meksykańskim klimacie.

Sos guacamole to ten zielony ze zdjęcia – co w sumie dość oczywiste, skoro awokado ma zielony kolor :) Wykonanie nie jest bardzo trudne, ale dość upierdliwe, jeśli nie ma się dobrego blendera. Sos jest mocno czosnkowy – dla mnie za mocno, ale ja w ogóle nie jadam czosnku. Do nachosów jest w sam raz.

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z połowy limonki
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • opcjonalnie sól

Przygotowanie:

Awokado obieram, wyjmuję pestkę i rozgniatam, a potem do blendera wkładam czosnek rozdrobniony (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony), dodaję oliwę, sok z limonki i awokado, drobno mielę i sos gotowy.

 
sosy meksykanskie

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

3 thoughts on “Sos guacamole do nachosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *