Sos guacamole do nachosów
Tradycyjny sos meksykański z awokado – idealny do chipsów czy nachosów, a także jako dodatek do meksykańskich potraw.
To moje pierwsze spotkanie z meksykańskim guacamole – w ramach przygotowania do imprezy meksykańskiej. Na blogu 2drink.pl znajdziecie propozycje na meksykańskie drinki, a tu kilka inspiracji na potrawy w meksykańskim klimacie.
Sos guacamole to ten zielony ze zdjęcia – co w sumie dość oczywiste, skoro awokado ma zielony kolor :) Wykonanie nie jest bardzo trudne, ale dość upierdliwe, jeśli nie ma się dobrego blendera. Sos jest mocno czosnkowy – dla mnie za mocno, ale ja w ogóle nie jadam czosnku. Do nachosów jest w sam raz.
Składniki:
- 1 awokado
- sok z połowy limonki
- ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
- 2-3 łyżki oliwy
- opcjonalnie sól
Przygotowanie:
Awokado obieram, wyjmuję pestkę i rozgniatam, a potem do blendera wkładam czosnek rozdrobniony (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony), dodaję oliwę, sok z limonki i awokado, drobno mielę i sos gotowy.
Pingback: Szybkie meksykańskie quesadillas z kabanosami | Zanim Zjesz
Pingback: Sos salsa meksykański do nachosów | Zanim Zjesz
Pingback: Impreza meksykańska - pomysły na przekąski | 2DRINK.PL