Przepisy na karnawał – imprezowe przysmaki

Wielkimi krokami zbliża się karnawał – czas imprez w gronie najbliższych, podczas których nie może zabraknąć smakowitych przekąsek. Oto kilka pomysłów na przepisy na karnawał, których przyrządzenie zajmie jedynie kilka chwil.

Przedstawiamy przepisy na karnawał w wersji na słodko i wytrawnie. Więcej inspiracji znajdziesz na: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/karnawal

Kruche babeczki z czekoladą
Do zrobienia tych karnawałowych słodkości potrzebne Wam będą:

250 g mąki,
125 g masła,
60 g wody,
1 żółtko,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Nadzienie przygotujecie natomiast z:

150 g czekolady,
70 g śmietany kremówki,
dżemu z ulubionych owoców, np. malin,
migdałów lub innych orzechów.

Mąkę łączymy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz masłem i siekamy. Wlewamy żółtko oraz wodę i zagniatamy. Chowamy do lodówki na 10 minut. Ciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką, wycinamy kółka przy pomocy szklanki i umieszczamy je w foremkach. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. W misce umieszczamy czekoladę oraz śmietanę kremówkę, umieszczamy w rondelku z gorącą wodą i czekamy aż składniki się rozpuszczą. Na dnie babeczki umieszczamy dżem, następnie wlewamy mus czekoladowy i kładziemy migdała. Zostawiamy do ostygnięcia.

Serowe krakersy
To doskonały pomysł na przekąskę na karnawał, ale nie tylko. Niezbędne składniki to:

200 g sera żółtego, najlepiej cheddara,
2/3 szklanki mąki pszennej,
4 łyżki masła,
4 łyżki wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli.

Ser dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i siekamy aż do momentu, gdy ciasto będzie się dało z łatwością uformować w kulę. Papier do pieczenia i wierzch ciasta posypujemy mąką i wałkujemy na grubość 3 milimetrów. Przy pomocy noża tniemy je na kwadraty o wymiarach 3 x 3 centymetry. Układamy je na blasze co kilka milimetrów, a w każdym z nich robimy niewielką dziurkę. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Orzechowe sataye
Kolejną karnawałową przekąskę – szaszłyki, można przygotować z niemalże dowolnego rodzaju mięsa, w zależności od indywidualnych preferencji. Do ich zrobienia potrzebne będą:

600 g polędwiczek wieprzowych,
2 łyżki octu winnego,
2 łyżki masła orzechowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka sosu sojowego,
½ łyżeczki słodkiej papryki.

Polędwiczki kroimy w paski, a wszystkie pozostałe składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Umieszczamy mięso w marynacie na co najmniej 30 minut. Nadziewamy na długie patyczki szaszłykowe, układamy na blaszce i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Sataye najlepiej smakować będą z sosem jogurtowo – ziołowym, który przygotujecie z:

200 g jogurtu greckiego,
1 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczki musztardy,
½ łyżeczki suszonego oregano,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
¼ łyżeczki cukru,
pęczka natki pietruszki,
pęczka szczypiorku.

W miseczce umieszczamy jogurt, musztardę oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy pietruszkę oraz szczypiorek, dodajemy do reszty składników i doprawiamy oregano, tymiankiem oraz cukrem. Dodatkowo, użyć można także soli oraz pieprzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *