Przekąski na imprezę: Morele w salami

Morele w salami to fajna przekąska na imprezę, alternatywa dla śliwek w boczku.

Morele w salami robi się błyskawicznie – jedynie na ich podpieczenie musimy poświęcić dłuższą chwilę, ale jeśli przygotowujecie większą imprezę, to takie morele w salami świetnie się sprawdzą. Mogą siedzieć w piekarniku, kiedy robimy np. jakąś sałatkę. Może nie wyglądają jakoś niezwykle dekoracyjnie, jak np. ser brie w szynce parmeńskiej, ale są wygodne, bo można je złapać wykałaczką. Smak słono-ostry (salami) ze słodkimi morelami świetnie się łączy. A przecież jeśli chodzi o salami mamy bardzo duży wybór, możemy kupić ostrzejsze, mniej ostre, z pieprzem, z papryką itp. Dzięki temu nasze przekąski na imprezę też będą miały inny smak.

Z innych ciekawych imprezowych przepisów polecam sos salsa do nachosów, w którym można zanurzać np. chipsy czy paluszki (albo nachosy ;), możecie też zrobić w kilka chwil pomysłowe i kolorowe koreczki.

Przekąski na imprezę: Morele w salami

Składniki:

  • kilkanaście dużych plasterków salami
  • suszone morele – dwa razy więcej niż salami

Przygotowanie:

Każdy plasterek salami kroimy na pół, zawijamy w niego morelę, nadziewamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na około pół godziny. Pilnujemy, czy salami nie wysycha za bardzo – jeśli tak, lepiej ustawić blaszkę na niższej półce w piekarniku.

Podajemy na zimno.

morele w salami

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

3 thoughts on “Przekąski na imprezę: Morele w salami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *