Przekąski na imprezę: Morele w salami
Morele w salami to fajna przekąska na imprezę, alternatywa dla śliwek w boczku.
Morele w salami robi się błyskawicznie – jedynie na ich podpieczenie musimy poświęcić dłuższą chwilę, ale jeśli przygotowujecie większą imprezę, to takie morele w salami świetnie się sprawdzą. Mogą siedzieć w piekarniku, kiedy robimy np. jakąś sałatkę. Może nie wyglądają jakoś niezwykle dekoracyjnie, jak np. ser brie w szynce parmeńskiej, ale są wygodne, bo można je złapać wykałaczką. Smak słono-ostry (salami) ze słodkimi morelami świetnie się łączy. A przecież jeśli chodzi o salami mamy bardzo duży wybór, możemy kupić ostrzejsze, mniej ostre, z pieprzem, z papryką itp. Dzięki temu nasze przekąski na imprezę też będą miały inny smak.
Z innych ciekawych imprezowych przepisów polecam sos salsa do nachosów, w którym można zanurzać np. chipsy czy paluszki (albo nachosy ;), możecie też zrobić w kilka chwil pomysłowe i kolorowe koreczki.
Przekąski na imprezę: Morele w salami
Składniki:
- kilkanaście dużych plasterków salami
- suszone morele – dwa razy więcej niż salami
Przygotowanie:
Każdy plasterek salami kroimy na pół, zawijamy w niego morelę, nadziewamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na około pół godziny. Pilnujemy, czy salami nie wysycha za bardzo – jeśli tak, lepiej ustawić blaszkę na niższej półce w piekarniku.
Podajemy na zimno.
Bardzo ciekawa przekąska. Dzięki za udział w akcji :)
Pingback: Przekąski na imprezę: Grzanki z pastą z serka w dwóch smakach
Pingback: Przekąski do piwa domowej roboty - 10 prostych pomysłów