Jedzenie stanowi podstawę naszego codziennego życia. Oprócz podstawowej funkcji, jaką pełnią posiłki  zapewnienie nam energii do działania w domu, pracy, czy szkole – mają jeszcze inne zadania.Przede wszystkim jedzenie jest przyjemnością, a nawet dla niektórych – odskocznią od codziennych zmartwień, formą relaksu.W każdej kulturze świata spożywanie posiłków jest gwarantem udanego życia towarzyskiego, jest nieodłączną częścią każdej imprezy.Bardzo ważny element stanowią przekąski, bez których współczesny człowiek nie jest w stanie się obejść. W dodatku są one zalecane przez dietetyków.Ważne jednak jest, żeby były one sycące po to, by zapewnić energię na cały dzień.Ważne jest żeby były to przekąski na ciepło – nie dość, że są one z pewnością zdecydowanie smaczniejsze, niż zimne przekąski, to mają zdecydowanie większe walory zdrowotne W zimowe i jesienne miesiące pozwalają się rozgrzać i poprawiają trawienie – jeżeli pokarm jest zimny, organizm musi zużyć dodatkowo energię celem „podgrzania” pokarmuZachodzi jednak pytanie – jakie wybrać dania na ciepło dla gości, jak i dla siebie?O tym będzie mowa w artykule. Znajdą się tu również przykładowe przepisy.

Dania na ciepło dla gości – przykłady

Istnieje wiele pomysłów na ciepłe i sycące przekąski.Poniżej przepisy na bardzo proste i sycące propozycje, które mogą również być traktowane jako obiad, czy deser.

 Kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna – to bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo popularna przekąska, zwłaszcza na diecie wysokotłuszczowej. Jest to kawa (espreso) z dodatkiem oleju kokosowego, masła lub oleju MCT.  Zamiast tych składników, można dodać śmietanę 30%. Składniki mieszamy razem, możemy dodać również przyprawy (imbir, cynamon, wanilię, kardamon lub przyprawę do kawy). Kawę słodzimy erytrytolem, stewią lub innym naturalnym słodzikiem, gdyż kawy takiej nie powinno się słodzić cukrem. Pozytywne doznania smakowe gwarantowane.

Szarlotka na ciepło

Jednym z najpopularniejszych dań, podawanych również w wielu restauracjach, jest szarlotka na ciepło, która może być zarówno deserem, jak i samodzielną przekąską. To sprawdzona przekąska na ciepło z piekarnika. W celu jej przygotowania wystarczy znaleźć w internecie dobry przepis na szarlotce. Podajemy tą przekąskę na ciepło, najczęściej z lodami waniliowymi lub śmietankowymi i polaną z wierzchu bitą śmietaną.

 Zapiekanki

Kolejną propozycją popularnej i sycącej przekąski są oczywiście zapiekanki – bardzo proste i mało czasochłonne danie.

Używamy do ich przygotowania najczęściej bułek typu bagietka lub innego pieczywa, które smarujemy masłem, na to kładziemy szynkę, ser żółty, pieczarki, cebulę, czosnek. Możemy dodać ulubionych przypraw. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-15 minut.

Dla osób na diecie LCHF (nisko węglowodanowej i wysoko tłuszczowej) do przygotowania zapiekanek można użyć dowolnego, nisko węglowodanowego pieczywa. Zapiekanki można polać sosem pomidorowym, ketchupem, sosem czosnkowym lub jeść je bez żadnego sosu. Można też położyć na nie świeże warzywa np. sałat, pomidor. Można podawać je również z różnego rodzaju sałatkami.

 Powyższe przepisy są jedynie propozycją dań, które można wykorzystać w kuchni zarówno, jako samodzielnych przekąsek, jak i dań głównych – jest to więc inspiracja, która ma zachęcić do samodzielnego poszukiwania innych propozycji, jak również samodzielnych eksperymentów.