Przekąski na ciepło – 10 pomysłów

Spotkanie z ze znajomymi, przerwa w pracy a nawet popołudniowy relaks przed telewizorem to momenty, w których każdy z nas ma ochotę sięgnąć po jakiś lekki smakołyk. Jednym z ciekawych pomysłów, które warto wykorzystać są przekąski na ciepło. To prosta w przygotowaniu alternatywa dla wyszukanych dań obiadowych. Wśród wielu propozycji znajdują się zarówno takie, które przypadną do gustu miłośnikom mięsnych potraw, jak i wegetarianom czy osobom na diecie. Liczne przepisy na gorące przekąski można bowiem odtwarzać z całkowitą dokładnością lub wprowadzać pewne modyfikacje, dzięki którym stworzymy idealne propozycje dla swojego menu. Oto 10 pysznych pomysłów na przekąski na ciepło.

Przekąski na ciepło – inspiracje

  • Pomidory w cieście naleśnikowym – pomidory należy zahartować polewając je najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą. Dzięki temu łatwo jest usunąć z nich skórkę. Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe i zanurzamy w nim pokrojone pomidory. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  • Kabanosy w cieście francuskim – ciasto francuskie dzielimy na kilkucentymetrowe paski, kładziemy na nich ser i kabanosy. Całość zawijamy i smarujemy ruloniki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je w piekarniku do momentu aż ciasto lekko zbrązowieje. Ciasto francuskie jest doskonałym produktem, który pozwala przygotowywać różnorodne przekąski na ciepło.
  • Koreczki ze śliwkami na ciepło – śliwki namaczamy w wodzie przez 15 minut. W tym czasie kroimy boczek i żółty ser w cienkie paski (boczek powinien być szersza niż ser). Na wędlinie układamy ser, a na nich kładziemy śliwkę. Całość zawijamy i łączymy wykałaczką. Zapiekamy przez około kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Szparagi w szynce – podgotowane szparagi układamy na szynce i zawijamy. Takie roladki umieszczamy na blasze posmarowanej oliwą i pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Szparagi w szynce i cieście – podobnie jak w poprzednim przepisie, szparagi układamy na szynce i tworzymy roladkę. Następnie szparagi i szynkę zawijamy w ciasto francuski i zapiekamy całości w piekarniku, aż ciasto przybierze złocistego koloru.
  • Faszerowane muszelki – z makaronu można przygotować pożywne i smaczne przekąski na ciepło. Jednym z pomysłów jest przygotowanie nadzienia szpinakowego, którym wypełnimy makaronowe muszelki.
  • Panierowane warzywa – różyczki brokułów i duże kawałki marchewki gotujemy krótko na parze, aby nie były zbyt miękkie. Następnie panierujemy je w jajku oraz bułce i smażymy, jak kotlety.
  • Faszerowane bułki – to prosty i oryginalny pomysł na przekąski na ciepło. Odcinamy górę bułki i wydrążamy w niej otwór. Do środka wkładamy ulubiony farsz (np. pieczarki podsmażane z cebulką) i posypujemy wierzch startym serem. Zapiekamy około 10 min.
  • Paluszki z kminkiem i ostrą papryką – do tego przepisu potrzebne nam będzie ciasto francuskie. Dzielimy je na centymetrowe paski, obtaczamy je w jajku, a następnie w kminku i ostrej papryce. Paski skręcamy i pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Bagietki czosnkowe – gotowe bagietki można kupić w sklepie lub przyrządzić je samodzielnie. Wystarczy podzielić pieczywo na kilkucentymetrowe kawałki, posmarować masłem lub skropić oliwą, natrzeć czosnkiem i posypać ziołami. Zapiekać około 10 min.

przekąski na ciepło

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

3 thoughts on “Przekąski na ciepło – 10 pomysłów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *