Przekąska z ciasta francuskiego z szynką
Prosta w przygotowaniu przekąska z ciasta francuskiego z szynką.
Przekąska z ciasta francuskiego z szynką to coś, co zrobią nawet totalni kulinarni amatorzy.
Ciasto francuskie, które kupić możemy w sklepach, daje bardzo wiele możliwości. Kiedy nie mam pomysłu na obiad i chcę zrobić czyszczenie lodówki z resztek, wykorzystuję ciasto francuskie do zrobienia Pizzy na francuskim cieście. Inne fajne szybkie dania można z ciasta francuskiego przygotować na imprezę. Moja propozycja to przekąska z ciasta francuskiego z szynką. Każdemu będzie smakować (no chyba że ktoś wybitnie nie przepada za ciastem francuskim) bo to smaki uniwersalne.
Moją przekąskę z ciasta francuskiego z szynką robię z parmezanem albo z innym serem – może być żółty ser, może być mozzarella, wtedy wychodzą nam takie małe pizzerinki. Dobrze jest pokroić ciasto na naprawdę niewielkie kwadraty, takie na jeden kęs.
Przekąska z ciasta francuskiego z szynką – przepis
Składniki:
- 1 ciasto francuskie gotowe
- 7-8 plasterków szynki
- pół szklanki startego sera (parmezan, mozzarella lub inny)
- 3-4 łyżki czerwonego pesto
Przygotowanie:
Szynkę kroję w małą kosteczkę. Ciasto francuskie kroję w niewielkie kwadraty, rozkładam na blaszce na papierze do pieczenia. Każdy kwadrat smaruję pesto, kładę łyżkę szynki i posypuję serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok 15 minut.
Pingback: Przekąski na imprezę: Pizzerinki z brie i żurawiną
Pingback: Przekąski do piwa domowej roboty - 10 prostych pomysłów