Proste przystawki – mięsne i bezmięsne [PRZEPISY]


Lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu – takie cechy wyróżniają proste przystawki, które każda i każdy z nas może szybko stworzyć. To sposób na kulinarne urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi i zaspokojenie „pierwszego” głodu. Proste przystawki możemy również potraktować jako zamiennik obiadu, kiedy nie mamy czasu lub ochoty na długie gotowanie czy obfite jedzenie. Do ich przyrządzenia wystarczą podstawowe składniki, jakie większość z nas ma w swoich domowych spiżarniach. Oczywiście, można również przygotować proste przystawki na bazie bardziej wyszukanych produktów i zaskoczyć gości ich pomysłowym oraz łatwym wykorzystaniem.

Szukasz przepisów na przekąski? Sprawdź przekąski na urodziny dziecka, zdrowe przekąski i przekąski do piwa domowej roboty!

Proste przystawki – z mięsem

Mięso jest pożywne i dzięki niemu proste przystawki stają się bardziej pożywne i sycące. Daje również wiele możliwości kulinarnych zastosowań.

  1. Roladki z szynki parmeńskiej i cukinii – umytą cukinię kroimy w pasy i grillujemy bez dodatku tłuszczu. Na każdy plasterek cukinii kładziemy kawałek szynki parmeńskiej, a na nią małą kulkę mozzarelli. Całość zawijamy i łączymy wykałaczką. Aby wzbogacić przystawkę, możemy podawać ją z sosem czosnkowym.
  2. Morele w boczku – przygotowujemy 10 cienkich plastrów boczku i 20 kawałków suszonych moreli. Boczek posypujemy czerwoną papryką, natomiast morele smarujemy miodem i układamy na mięsie. Całość zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Pieczemy około 10 minut w 220°
  3. Rukola z szynką i gruszkami w zalewie – plastry szynki szwarcwaldzkiej dzielimy na pół. Odsączone gruszki zawijamy w liście rukoli i układamy na szynce. Całość zawijamy.

Te 3 proste przystawki w formie mięsnych roladek możemy dowolnie modyfikować: morele zastąpić suszonymi śliwkami a boczek stosować przemiennie z szynką szwarcwaldzką czy parmeńską. Teraz kilka mięsnych przepisów na proste przystawki dla miłośników większych porcji mięsa.

  1. Łódeczki z mięsem mielonym – mięso mielone podsmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy do niego gotowy sos pomidorowy ze słoiczka (przygotowanie sosu samodzielnie jest dość czasochłonne). W tym czasie gotujemy makaron – muszle do nadziewania. Kiedy oba składniki będą gotowe, makaron nadziewamy mięsem, a całość posypujemy startym serem.
  2. Parówki w cieście francuskim – gotowe ciasto francuskie dzielimy na sześć równych kawałków. Kładziemy na nich ser i jedną parówkę (lub połówkę, zależnie od wielkości mięsa). Całość zawijamy i smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem jajka. Pieczemy w piekarniku do momentu zbrązowienia się ciasta.

Proste przystawki bezmięsne

Nie każdy z nas lubi lub może jeść mięso. Na szczęście jest wiele pysznych i łatwych przekąsek wegetariańskich, które można łatwo przyrządzić. Oto dwie nasze propozycje na proste przystawki bez mięsa:

  1. Suszone pomidory z serkiem – 100 g półtłustego twarożku łączymy z 100 g sera mascarpone, dodajemy sól, pieprz, świeże liście bazylii i oregano. Całość mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Nacinamy suszone pomidory i wkładamy do nich nadzienie. Przekładamy je ponownie do słoika, aby wszystkie smaki się połączyły i po kilkunastu godzinach mamy pyszną przystawkę we włoskim stylu.
  2. Nadziewane pomidory – odcinamy wierzch pomidorów (4 sztuki) i wydrążamy z nich miąższ. Łyżkę masła łączymy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i smarujemy nim środek pomidorów. Zapiekamy je przez dziesięć minut w naczyniu żaroodpornym, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jajko mieszamy z 3 łyżkami śmietany i 4 łyżkami startego, żółtego sera. Całość podsmażamy na maśle na patelni, a następnie przekładamy do gotowych pomidorów.

Smacznego!

Proste przystawki - mięsne i bezmięsne

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Proste przystawki – mięsne i bezmięsne [PRZEPISY]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *