Pizzerinki z brie i żurawiną
Pizzerinki z brie i żurawiną to prosta przekąska z ciasta francuskiego na każdą okazję.
Pizzerinki z brie i żurawiną posmakują każdemu! Połączenie brie i żurawiny jest wyśmienite, zresztą w ogóle słodka żurawina z serami dobrze się łączy. Do przygotowania tej przekąski wystarczy zaledwie kilka chwil, gotowe ciasto francuskie, kilka łyżek żurawiny i ser. Można je zrobić wtedy, gdy mamy ochotę na coś specjalnego, albo na karnawałową imprezę. No i są proste do przygotowania, a to oznacza, że nawet ktoś, kto nie ma zupełnie kulinarnych umiejętności poradzi sobie z ich zrobieniem. Są lekko słodkawe, delikatne, świetne na zimno i na ciepło.
Pizzerinki z brie i żurawiną – przepis
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- ser brie – ok. 100g
- kilka łyżek żurawiny ze słoika
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroję na małe prostokąty. Każdy smaruję żurawiną i na każdym kładę spory kawałek sera brie. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wkładam moje pizzerinki i piekę ok. 10 minut, aż będą rumiane. Można podawać na zimno lub na ciepło.
Inne sposoby wykorzystania ciasta francuskiego to Przekąska z ciasta francuskiego z szynką oraz Ciastka francuskie z pieczarkami.
Pingback: Przekąski na imprezę: ciasto francuskie (10 pomysłów)