Muffinki wytrawne a la pizza
Fajna imprezowa przekąska dla dużych i małych – wytrawne muffinki, które smakują jak pizza. Koniecznie wypróbuj na swojej imprezie!
Muffinki wytrawne chodziły mi po głowie od jakiegoś czasu. Tak się składa, że wśród moich gości nie ma zbyt wielu amatorów słodyczy i słodkie jedzenie na imprezach nie cieszy się wielką popularnością. Za to te muffinki wytrawne zniknęły szybko – każdy chętnie spróbował, bo to coś nowego, czego nie robi się za często w swojej kuchni.
Ich zaletą jest to, że muffinki wytrawne przygotowuje się naprawdę szybko, nie mogą się nie udać. Nawet jak nie masz talentu do gotowania – spróbuj, powinny wyjść tak jak trzeba.
Przepis wygrzebałam na stronie Lidla i zmodyfikowałam odrobinę po swojemu. Można dodać więcej salami.
Muffinki wytrawne a la pizza
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do pizzy lub zioła prowansalskie i oregano
- starty ser mozzarella (ok. 50-80g)
- 50-100g salami
- 1/2 czerwonej papryki
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszam w misce. W drugiej mieszam wszystkie mokre składniki: jajka, olej, mleko (można mikserem). Łączymy składniki mokre z suchymi i miksujemy.
Salami kroimy w kosteczkę, podobnie jak paprykę. Dodajemy do ciasta, dodajemy też większość sera (zostawiam tylko trochę na posypanie muffinek).
Formę na muffinki wykładam papilotkami, do każdej nakładam ciasto i na wierzchu posypuję jeszcze serem. Wychodzi mi 12 sztuk i 1 ciut większa z resztek ciasta. Formy wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, z termoobiegiem, piekę ok. 35 minut. Muffinki studzę na kratce.
A ile nakładać ciasta do papilotek? Dużo wyrasta?
Tak mniej więcej 3/4 objętości, bardzo nie wyrasta.