Koreczki – pomysł na zimne przekąski – inspiracje

Koreczki to takie typowo imprezowe danie, a raczej przystawka niż danie. Imprezowe dlatego,  że właściwie nie robi się koreczków tak na co dzień, do zjedzenia przed obiadem jako przystawka czy na kolację.

Ale koreczki na imprezie mają też swoich przeciwników – niektórzy twierdzą, że za dużo z nimi roboty, a za mało jedzenia. Może to i prawda, ale ładne, smakowite koreczki zawsze cieszą się powodzeniem. A z czego je zrobić? Właściwie można ze wszystkiego, co mamy pod ręką – sera, wędlin, warzyw, owoców. Najlepiej oczywiście z tych, które daje się łatwo pokroić lub które są małe – dlatego np. zamiast zwykłych pomidorów lepiej wybierać koktajlowe, a jeśli chcemy zrobić koreczki z jajkiem, to z przepiórczym, a nie kurzym.

Koreczki można położyć na talerzu lub wbić w jakąś „podstawkę” – wafle ryżowe, jabłko, arbuza itp.

 

Oto kilka pomysłów na fajne, efektowne koreczki:

1. A’la caprese: pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli, bazylia, można dodać czarną oliwkę

2. Hawajskie: wędzony kurczak, ananas świeży lub z puszki, ser żółty

3. Z salami: grube plastry salami, ser żółty, ogórek kiszony, zielona oliwka

4. Z szynką: szynka, pomidorki koktajlowe, ser żółty, oliwka

5. Z łososiem: łosoś wędzony, ser pleśniowy, czarna oliwka

6. Z fetą: ser feta, pomidorki koktajlowe, kapary, listki bazylii

7. Z kabanosem: kabanosy, ser żółty, mały ogórek konserwowy

8. Z suszoną śliwką: kabanos, suszona śliwka, ser żółty

9. Z serem pleśniowym: ser z niebieską pleśnią, orzech włoski, winogrono

10. Z truskawkami: kulki mozzarelli, truskawki, bazylia

11. Owocowe: truskawki, winogrona, brzoskwinie, kiwi

12. Z gruszką: ser pleśniowy, gruszka, bazylia

13. Z winogronem: ser camembert, winogrono jasne, czarna oliwka


Koreczki możemy robić tak naprawdę ze wszystkiego, na co mamy ochotę. Warto przy wymyślaniu nowych smaków i połączeń kierować się nie tylko wyglądem poszczególnych składników, ale ich odpowiednim dobieraniem. Np. jeśli w sałatce ser pleśniowy dobrze łączy się z łososiem to i w koreczkach takie połączenie się sprawdzi. Podobnie połączenie żółtego sera, kabanosów i ogórków kiszonych.

A co można jeszcze użyć do zrobienia koreczków, żeby zaskoczyć gości? Nasze typy to: mała kukurydza marynowana, wiśnie, mirabelki, marynowany czosnek, ostre papryczki, chleb pumpernikiel, brukselka, malutkie pulpeciki, melon, krewetki, kapary, anchois, makaron „kokardki”, filety śledziowe, rzodkiewki, plastry cukinii, szczypiorek, paluszki surimi.

koreczki_mini_caprese_TO2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>