Koreczki – pomysł na zimne przekąski – inspiracje
Koreczki to takie typowo imprezowe danie, a raczej przystawka niż danie. Imprezowe dlatego, że właściwie nie robi się koreczków tak na co dzień, do zjedzenia przed obiadem jako przystawka czy na kolację.
Ale koreczki na imprezie mają też swoich przeciwników – niektórzy twierdzą, że za dużo z nimi roboty, a za mało jedzenia. Może to i prawda, ale ładne, smakowite koreczki zawsze cieszą się powodzeniem. A z czego je zrobić? Właściwie można ze wszystkiego, co mamy pod ręką – sera, wędlin, warzyw, owoców. Najlepiej oczywiście z tych, które daje się łatwo pokroić lub które są małe – dlatego np. zamiast zwykłych pomidorów lepiej wybierać koktajlowe, a jeśli chcemy zrobić koreczki z jajkiem, to z przepiórczym, a nie kurzym.
Koreczki można położyć na talerzu lub wbić w jakąś „podstawkę” – wafle ryżowe, jabłko, arbuza itp.
Oto kilka pomysłów na fajne, efektowne koreczki:
1. A’la caprese: pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli, bazylia, można dodać czarną oliwkę
2. Hawajskie: wędzony kurczak, ananas świeży lub z puszki, ser żółty
3. Z salami: grube plastry salami, ser żółty, ogórek kiszony, zielona oliwka
4. Z szynką: szynka, pomidorki koktajlowe, ser żółty, oliwka
5. Z łososiem: łosoś wędzony, ser pleśniowy, czarna oliwka
6. Z fetą: ser feta, pomidorki koktajlowe, kapary, listki bazylii
7. Z kabanosem: kabanosy, ser żółty, mały ogórek konserwowy
8. Z suszoną śliwką: kabanos, suszona śliwka, ser żółty
9. Z serem pleśniowym: ser z niebieską pleśnią, orzech włoski, winogrono
10. Z truskawkami: kulki mozzarelli, truskawki, bazylia
11. Owocowe: truskawki, winogrona, brzoskwinie, kiwi
12. Z gruszką: ser pleśniowy, gruszka, bazylia
13. Z winogronem: ser camembert, winogrono jasne, czarna oliwka
Koreczki możemy robić tak naprawdę ze wszystkiego, na co mamy ochotę. Warto przy wymyślaniu nowych smaków i połączeń kierować się nie tylko wyglądem poszczególnych składników, ale ich odpowiednim dobieraniem. Np. jeśli w sałatce ser pleśniowy dobrze łączy się z łososiem to i w koreczkach takie połączenie się sprawdzi. Podobnie połączenie żółtego sera, kabanosów i ogórków kiszonych.
A co można jeszcze użyć do zrobienia koreczków, żeby zaskoczyć gości? Nasze typy to: mała kukurydza marynowana, wiśnie, mirabelki, marynowany czosnek, ostre papryczki, chleb pumpernikiel, brukselka, malutkie pulpeciki, melon, krewetki, kapary, anchois, makaron „kokardki”, filety śledziowe, rzodkiewki, plastry cukinii, szczypiorek, paluszki surimi.
Świetna, lekka przekąska. Ja do takich koreczków używam tych małych kuleczek mozzarelli.
Koreczki to chyba najlepsze przekąski na imprezy :)
Pingback: Przekąski na imprezę: Brie zawijany w szynkę parmeńską
Pingback: Gruszki z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej
Ja to lubię najbardziej te z kabanosami :P wgl jestem miłośniczką kabanosów, lubię te Maestro, bo mają dużo smaków :P a co do tych kuleczek mozarelli to gdzie je można kupić? :P
To jeśli koreczki, ja polecam te z SEKO – ostatnio pojawiły się takie tradycyjne, z cebulą w oleju i już podbiły nasze serca. Dwa razy doskonale poradziły sobie w roli przystawki na niespodziewanej imprezie :)
Pingback: Przekąski na imprezę: Morele w salami