Jajka faszerowane – 10 pomysłów na pyszną potrawę wielkanocną

Jajka faszerowane to prawdziwy rarytas wśród potraw wielkanocnych. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez nich. Są one również znakomitą imprezową przekąską, zawsze znikają z talerzy w ekspresowym tempie!

Jako smaczną potrawę wielkanocną możemy też polecić z czystym sumieniem różne sałatki śledziowe (10 pomysłów) . Ale wracajmy do jajek:) Ich główną zaletą jest szybkie przygotowanie. Farsze robi się błyskawicznie, więc możemy pozwolić sobie na eksperymenty. Jeśli przychodzi do nas 5 osób, możemy założyć że każda zje po 3 jajka. Musimy więc przygotować 15 jajek. Można śmiało przygotować więc np. każde 3-4 z innym farszem. Każdy gość znajdzie wtedy coś dla siebie, a my będziemy mieli okazję przekonać się, które jajka faszerowane są najlepsze:)

Jajka faszerowane pieczarkami

Do wykonania 6 pysznych jajek faszerowanych pieczarkami potrzebujemy 4 duże pieczarki, półtorej łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki majonezu, pęczek szczypiorku i (jeśli lubimy) 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Jajka oczywiście gotujemy na twardo, kroimy na połówki i delikatnie wybieramy żółtka. Pieczarki myjemy, obieramy, gotujemy i kroimy w drobniutką kostkę. Szczypiorek kroimy drobniutko, czosnek wyciskamy przez prasę. Żółtka, pieczarki, szczypiorek i czosnek mieszamy dokładnie z musztardą i majonezem. Solimy i pieprzymy do smaku. W ten sposób przygotowany farsz kładziemy na jajka. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, jajka faszerowane pieczarkami są po prostu pyszne:)

Jajka faszerowane łososiem

Aby przyrządzić 4 pyszne jajka faszerowane łososiem musimy przygotować jedynie 100 g wędzonego łososia oraz 3 łyżki majonezu. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na połówki, wybieramy żółtka. Łososia kroimy na drobniutkie kawałki i mieszamy je dokładnie z żółtkiem i majonezem. Takim farszem nadziewamy nasze jajka:)

Jajka faszerowane serem pleśniowym

Pyszne i niekonwencjonalne jajka faszerowane serem pleśniowym to wspaniała potrawa wielkanocna. Do jej wykonania potrzebujemy 6 jajek, 100 g sera pleśniowego lub gorgonzoli oraz łyżki majonezu. Jajka oczywiście gotujemy na twardo, kroimy na połówki i wydłubujemy delikatnie żółtko. Mieszamy je z drobno pokrojonym serem pleśniowym i majonezem. Tak przygotowany farsz wkładamy do białek. Wasi goście przy świątecznym stole będą zachwyceni!

Jajka faszerowane szynką i żółtym serem

Standardowe, lubiane przez prawie wszystkich składniki zapewniają jajkom faszerowanym szynką i serem żółtym krótki żywot na stole;) Do przygotowania 5 takich jajek potrzebujemy 5 plasterków cieniutko pokrojonej wędliny, 25 g sera żółtego, małego pęczka szczypiorku, trzech łyżek majonez oraz soli i pieprzu. Jajka gotujemy, kroimy na pół, wydłubujemy żółtka. Ser żółty ścieramy na drobnej tarce. Szynkę i szczypiorek kroimy drobniutko. Żółtka, ser żółty, szynkę i szczypiorek dokładnie mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku a następnie przekładamy na białka.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem są równie dobre jak jajka faszerowane łososiem, a przyrządza się je chyba jeszcze szybciej. Do ich przyrządzenia potrzebujemy puszki tuńczyka w sosie własnym, którego dokładnie odsączamy, rozdrabniamy i mieszamy z żółtkami wyjętymi z ugotowanych na twardo jajek. Do farszu dodajemy majonez oraz pieprz i sól do smaku.

Jajka faszerowane – inne pomysły

Tak jak w wyżej opisanych przepisach jajka gotujemy, obieramy, kroimy na pół i delikatnie wydłubujemy żółtka. Później gotowy farsz układamy w białkach. A oto kolejne pomysły na farsz do jajek:

  • jajka faszerowane ziołami – żółtka mieszamy z majonezem, szczypiorkiem, pietruszka i koperkiem
  • jajka faszerowane owocami morza – żółtka mieszamy z drobno pokrojonymi paluszkami krabowymi lub krewetkami
  • jajka faszerowane rzodkiewką – żółtka mieszamy z rzodkiewką, szczypiorkiem i majonezem
  • jajka faszerowane śledziem – żółtka mieszamy z drobno pokrojonym śledziem, musztardą i majonezem
  • jajka faszerowane ananasem – żółtka mieszamy z ananasem, kukurydzą, szczypiorkiem i majonezem

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupach są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych jajek faszerowanych. Najpierw musimy ugotować jajka, następnie przekroić je na pół (bez obierania). Następnie wyciągnięte żółtka i białka dokładnie ucieramy z wybranymi składnikami np.

  • ser, szybka, szczypiorek, majonez
  • tuńczyk lub łosoś, majonez
  • ugotowane pieczarki
  • brokuły
  • kukurydza
  • ser pleśniowy

i wypełniamy farszem nasze skorupki po jajkach.

 Smacznego:)

jajka faszerowane - fot. stevendepolo - flickr.com Creative Commons
jajka faszerowane – fot. stevendepolo – flickr.com Creative Commons
FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *