Gruszki z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej


Pomysł na szybką przekąskę – gruszki zapiekane z szynką parmeńską.

Takie gruszki można zrobić w kilka chwil i choć oczywiście najlepiej jest zrobić je w sezonie, kiedy są dostępne świeże i soczyste gruszki, to zimą także da się to danie przygotować. A wystarczy naprawdę niewiele – kilka gruszek, ser pleśniowy, szynka parmeńska lub inna dojrzewająca… I kilkanaście minut w piekarniku. Połączenie gruszek i sera jest naprawdę wyjątkowe.

A jeśli poszukujesz innych pomysłów na przekąski na imprezę, polecam różne pomysły na koreczki, a także Brie zawijany w szynkę parmeńską. A może salsa do nachosów? Na imprezę w stylu meksykańskim będzie idealna!

Gruszki z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej – przepis

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 100g sera pleśniowego
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 8 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić każdą na pół. Do środka włożyć po kawałku sera pleśniowego, owinąć każdą połówkę w szynkę i wbić patyczek, żeby szynka się nie rozwijała. Umieścić gruszki w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut (aż ser się rozpuści).

gruszki z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Gruszki z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *