Gruszki z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej
Pomysł na szybką przekąskę – gruszki zapiekane z szynką parmeńską.
Takie gruszki można zrobić w kilka chwil i choć oczywiście najlepiej jest zrobić je w sezonie, kiedy są dostępne świeże i soczyste gruszki, to zimą także da się to danie przygotować. A wystarczy naprawdę niewiele – kilka gruszek, ser pleśniowy, szynka parmeńska lub inna dojrzewająca… I kilkanaście minut w piekarniku. Połączenie gruszek i sera jest naprawdę wyjątkowe.
A jeśli poszukujesz innych pomysłów na przekąski na imprezę, polecam różne pomysły na koreczki, a także Brie zawijany w szynkę parmeńską. A może salsa do nachosów? Na imprezę w stylu meksykańskim będzie idealna!
Gruszki z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej – przepis
Składniki:
- 4 gruszki
- 100g sera pleśniowego
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 8 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić każdą na pół. Do środka włożyć po kawałku sera pleśniowego, owinąć każdą połówkę w szynkę i wbić patyczek, żeby szynka się nie rozwijała. Umieścić gruszki w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut (aż ser się rozpuści).
jaki fajny, apetyczny pomysł!