Domowy smalec

Domowy smalec, który jest takim bardzo swojskim przysmakiem.

Kilka razy na domowych imprezach ze zdziwieniem zobaczyłam, że moi goście (wszyscy w wieku 25-30), bardzo chętnie jedzą smalec z chlebem i ogórkiem. Był to zawsze smalec domowy – od babci lub innych dobrych gospodyń, ale nigdy mój własny. Co ciekawe, smalec cieszył się większym powodzeniem niż sałatki, właściwie jedyną sałatką, która ze smalcem może wygrać jest Meksykański król imprezy.

Nie pozostało mi nic innego, niż przygotować własny smalec. Ten przepis jest taki trochę eksperymentalny, ale smalec wyszedł niesamowity – cały zniknął jednego wieczoru, mimo że nie było nas aż tak znowu dużo.

Domowy smalec – przepis

Składniki:

  • pół kilograma brzucha
  • pół kilograma słoniny bez skóry
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Brzuch kroję w jak najdrobniejszą kostkę. Słoninę mielę w maszynce do mięsa, a cebulę kroję w drobną kosteczkę.

Wrzucam na patelnię najpierw brzuszek, z którego zrobią się skwarki i podsmażam go, aż mięso się zrumieni, a tłuszcz zredukuje. Dodaję słoninę i gdy trochę się już rozpuści, dodaję cebulkę. Na małym ogniu wszystko podsmażam, czekam, aż słonina całkiem się rozpuści. Jeszcze jakieś 15-20 minut trzymam na małym gazie, doprawiam solą i pieprzem. Po zdjęciu z palnika przelewam do miseczek lub słoików i gdy ostygnie, trzymam w lodówce.

smalec

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *