Co zamiast chleba? Pomysły na śniadania
Jeśli chcesz ograniczyć jedzenie chleba lub całkiem wyłączyć chleb ze swojej diety – ten wpis jest dla Ciebie. Co zamiast chleba jeść na śniadanie, co zabierać do pracy?
Tak to już jakoś jest, że wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez chleba. Kanapki z szynką czy serem, do tego jakieś warzywa to podstawa każdego poranka. A co jeśli z jakichś powodów – np. zdrowotnych – musimy ten chleb odstawić? Co jeść na śniadanie jeśli nie możemy zjeść kanapek?
Przyznam szczerze, że na pierwsze śniadanie od dłuższego czasu nie jem pieczywa – zastąpiłam je owsianką. Udało mi się skomponować swoją poranną owsiankę w taki sposób, że jem ją codziennie od wielu miesięcy i jeszcze mi się nie znudziło. Co w niej jest?
Moja idealna poranna owsianka:
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka płatków żytnich błyskawicznych
- 1 łyżka płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 1 łyżka musli z czekoladą
- 1 łyżka otrąb z truskawką
- 2 łyżeczki kakao granulowanego
- rodzynki, berberys suszony i mieszanka rożnych suszonych owoców z Lidla
- kawałki kokosa
- płatki migdałów
- mleko roślinne
Składników jest dużo, ale owsianki wychodzi jedna miseczka, która ma około 400-450 kalorii i daje naprawdę poczucie sytości na 3-4 godziny. A jej przygotowanie także zajmuje dosłownie moment – wstawiam wodę na herbatę, a w tym czasie wsypuję składniki do miseczki – stoją u mnie zawsze pod ręką, na wierzchu w kuchni, więc szybciutko z każdego słoika wsypuję po łyżce wszystkiego, zalewam wrzątkiem, a po 3 minutach dolewam zimnego mleka i wcinam.
Co zamiast chleba – inne pomysły na śniadania
Owsianka z mlekiem (czy mlekiem roślinnym) to jeden z wielu pomysłów na śniadania. Oto kilka innych, które też wykorzystuję u siebie, jeśli chcę ograniczyć pieczywo.
- serek homogenizowany albo jogurt z musli. Duży kubek jogurtu i do tego kilka łyżek musli naprawdę załatwiają sprawę
- jajka gotowane na miękko lub twardo, ewentualnie jajecznica, choć ja do jajecznicy jakoś muszę zjeść chociaż jedną kromkę chleba z masłem
- sałatka z salaty i warzyw – taka sałatka, do której wrzucamy wszystko, co mamy pod ręką, a potem polewamy to wszystko oliwą czy olejem. Ja do swoich sałatek wrzucam przede wszystkim sałatę lodową, a potem pomidory, paprykę, ogórki, rzodkiewki, mozzarellę, ser żółty, gotowane jajko, oliwki, ciecierzycę, soczewicę, kukurydzę, ryby wędzone, ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam. Oczywiście nie wszystko jednocześnie – wystarczy 5-7 składników, do tego olej albo sos balsamiczny. Duża miska, taka około 400 g sałatki pozwala nasycić się na kolejne 3-4 godziny i gwarantuję, że po zjedzeniu takiej ilości warzyw przechodzi ochota na pieczywo
- sałatki z majonezem – takie w „starym stylu” np. sałatka warzywna, u nas nazywana sałatką Piłsudskiego.
- ryby – też można je podjadać w formie sałatek, np. sałatka śledziowa
- twarożek – do twarożku można dodawać warzywa (pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek), albo owoce i miód. Jeśli przygotujesz sobie całą miseczkę dobrego twarożku, chleb będzie zbędny
- parówki na ciepło – wiem, wiem, parówki to zło tego świata, ale co poradzę, że lubię od czasu do czasu zjeść podgrzaną parówkę z musztardą?
- omlety, naleśniki – uwielbiam jeść na drugie śniadanie naleśniki z domowym dżemem!
O czym pamiętać, rezygnując z chleba
Na początku brakowało mi pieczywa, ale to dlatego, że byłam do niego bardzo przyzwyczajona – w końcu te prawie 30 lat jadałam go codziennie na śniadanie i kolację, a w trakcie dnia też przecież zawsze podjada się jakieś kanapki. Ale zrezygnować z chleba jest stosunkowo łatwo, gdy zadbamy o to, żeby posiłki były urozmaicone. Jeśli naszykuję sobie na drugie śniadanie małą porcję sałatki, a do tego jeszcze jedną parówkę na ciepło i gotowane jajko – różnych potraw będzie tyle, że nie będę miała ochoty na chleb. To tak jak na weselach i przyjęciach – mimo że na stole zawsze jest pieczywo, mało kto po nie sięga, bo zwykle zajadamy się smakowicie wyglądającymi przystawkami. W domu możemy zastosować ten sam trik – wymaga to trochę wysiłku i planowania, ale z pewnością nie jest niewykonalne!

Masz uczulenie na gluten, że rezygnujesz z pieczywa?
Ja osobiście nie ograniczam i na chleb sobie pozwalam. Częściej na ciemny niż na biały, najczęściej jem go na śniadania.
Pingback: Skuteczna dieta - czyli jaka?
Pingback: Płatki śniadaniowe - zdrowe i smaczne [RODZAJE]
Co idiota to pisał jogurt to naturalny wszystko co mało tłuste to przede wszystkim