Sokowirówka czy wyciskarka do soków?

Świeżo wyciśnięty sok to cenny element zdrowej diety. Jednak duże znaczenie dla jego jakości ma sprzęt, który użyjemy do jego produkcji. Sokowirówki i wyciskarki do soków mają wspólne zadanie, jednak różnią się sposobem jego wykonania. Dokonując wyboru między nimi musimy zdecydować czy sokowirówka czy wyciskarka do soku lepiej spełni nasze potrzeby. Warto zadać sobie kilka pytań przed zakupem: z jakich owoców i warzyw chcemy uzyskać sok, czy będziemy chciały dłużej go przetrzymywać napój oraz jak ważne są dla nas składniki odżywcze. Odpowiedzi na nie pomogą nam zdecydować czy sokowirówka czy wyciskarka do soków będzie dla nas odpowiednim sprzętem.

Sokowirówka czy wyciskarka do soków – jakość soku

Sokowirówki i wyciskarki różnią się od siebie sposobem wyciśnięcia soku z warzyw i owoców. Ma on wpływ na jakość płynu i jego wartości odżywcze, podobnie jak wykorzystane w produkcji sprzętu materiały.

  • Sokowirówka wyposażona w metalowe tłoki zmniejsza wartości odżywcze soku. Enzymy i antyoksydanty w kontakcie z metalem zostają zniszczone.
  • Wyciskarka do soków pomaga zachować wszystkie cenne właściwości warzyw i owoców. Tłoki wyciskarki poruszają się wolno, dzięki czemu nie nagrzewają się i nie wytwarzają wysokiej temperatury – pamiętajmy, że w środowisku cieplejszym niż 42°C ginie witamina C.

Tłoki sokowirówek wykonywane są z metalu ze względu na jego właściwości antyseptyczne. Jednak kiedy dwa tłoki trą o siebie w bardzo szybkim tempie, wytwarza się wysoka temperatura, która może niszczyć ważne składniki odżywcze. Ryzyko to nie zachodzi w przypadku wyciskarek. Zwróćmy zatem uwagę na budowę i ułożenie tłoków, jeżeli zdecydujemy się na sokowirówkę.

Sokowirówka czy wyciskarka do soków – do jakich soków

Zastanawiając się czy sokowirówka czy wyciskarka do soków będzie dla nas lepszym wyborem, musimy wziąć pod uwagę z jakich produktów będziemy chciały otrzymać sok. Zarówno sokowirówki, jak i wyciskarki do soków poradzą sobie z wyciśnięciem płynu z najbardziej popularnych składników, np. pomarańczy, jabłka czy marchwi. Jednak problem pojawia się wówczas, kiedy będziemy chciały uzyskać sok z bardziej nietypowych produktów.

  • Wyciskarka do soków może wycisnąć sok nawet z małych, miękkich owoców, np. poziomek czy truskawek oraz z warzyw liściastych, np. szpinaku i pietruszki.
  • Sokowirówka musi być wyposażona w dodatkowe sitko, które będzie dostosowane do wyciśnięcia tych warzyw i owoców.

Jeżeli naszym ulubionym sokiem jest sok z jabłek czy pomarańczy, możemy ograniczyć się do sokowirówki. Natomiast jeżeli chcemy tworzyć napoje o nietypowej kompozycji składników, wówczas musimy zainwestować w wyciskarkę do soków.

Sokowirówka czy wyciskarka do soków – wygląd i czas przetrzymywania soku

Soki uzyskane za pomocą sokowirówki oraz wyciskarki różnią się swoim wyglądem, zwartością i możliwościami przechowywania.

  • Sok z wyciskarki jest bardziej mętny, zawiera miąższ, a niekiedy nawet cząstki owoców.
  • Sok z sokowirówki jest klarowny i bardziej wodnisty.

Sok z wyciskarki można również dłużej przechowywać – podczas wyciskania płyn nie ulega utlenianiu i zachowuje świeżość nawet przez 48h. Natomiast sok z sokowirówki traci swoje właściwości już podczas wyciskania. Jednak zazwyczaj pozwala ona szybciej otrzymać napój z owoców i warzyw niż wyciskarka.

sokowirówka czy wyciskarka do soków

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *