Patelnia tytanowa czy ceramiczna? Krótki poradnik

Niska cena i kolorowa powłoka – to największe zalety patelni ceramicznej. Z kolei tytanowa kusi wyjątkową trwałością. Wybór patelni zależy od indywidualnych wymagań i preferencji.

Patelnie tytanowe i ceramiczne to dziś najnowocześniejsze rozwiązania. Dzięki nim nie trzeba się już martwić o przywierające mięso podczas smażenia, powstające zarysowania czy żmudne i długotrwałe skrobanie garnków po każdym obiedzie. Pozostaje tylko pytanie: dla kogo patelnia ceramiczna, a komu bardziej przyda się tytanowa?

Patelnia ceramiczna – dla tych, którzy cenią wygodę i trwałość

Patelnie kuchenne z ceramiczną powłoką idealnie pasują do współczesnego, szybkiego rytmu życia. Można na nich przygotować potrawy nawet na niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki czemu sprawdzą się świetnie w kuchniach osób, które dbają o sylwetkę lub ograniczają smażenie ze względu na zdrowie. Jednocześnie, takiej patelni nie trzeba szorować, co jest dużym plusem z punktu widzenia każdego, kto nie ma na to czasu lub… ochoty. W przeciwieństwie do patelni stalowych czy aluminiowych, po smażeniu, taką powierzchnię często wystarczy tylko opłukać i przetrzeć. Kupno patelni ceramicznej może być więc olbrzymią oszczędnością czasu i nerwów.

Energetyczne kolory

Patelnia ceramiczna to też świetne rozwiązanie dla osób, którym zależy, by ich kuchnia była kolorowa i nowoczesna. Zamiast przypalonych garnków, jakie straszyły kiedyś, dziś możemy prezentować z dumą nasze sprzęty kuchenne. Szczególnie dotyczy to tych ceramicznych, które są produkowane w niemal wszystkich kolorach tęczy. Intensywnie czerwona patelnia Florina, kremowa Altom Design czy niebieska Odelo – takich naczyń nie trzeba chować do szafek. Można je śmiało wyeksponować na relingu wzdłuż ścian czy w przeszklonych witrynach. Co więcej, tego rodzaju patelnie kuchenne są bardzo tanie. Można kupić je już za kilkanaście złotych, co czyni je jednymi z najtańszych, zaraz obok patelni teflonowych.

Czy patelnie ceramiczne mają jakieś wady?

Nie należą do najbardziej odpornych na wysokie temperatury. Dla osób, które smażą krótko, a głównie duszą na parze lub mniejszym ogniu, nie będzie to problemem. Jednak ci, którzy lubią smażyć w głębokim tłuszczu i na dużym ogniu, powinni poszukać jeszcze bardziej solidnego rozwiązania.

Patelnia tytanowa – zakup na wiele lat

Wyjściem dla osób, które przede wszystkim stawiają na trwałość, jest patelnia tytanowa. Jej cena jest nieco wyższa, niż w przypadku innych modeli, jednak warto pamiętać, że taki solidny sprzęt kuchenny może nam posłużyć przez wiele lat. Tytan jest jednym z najbardziej odpornych materiałów na świecie. Mając więc patelnie tytanowe, można zapomnieć o zarysowaniach, wyszczerbieniach czy pęknięciach. Jest to wspaniałe rozwiązanie dla osób, stawiających pierwsze kroki w kuchni, jak również w przypadku obecności w domu zwierząt czy dzieci, przy których nie trudno o wypadek podczas gotowania. Jak widać, patelnia tytanowa będzie stanowić świetny, praktyczny prezent dla nowożeńców lub osób, które wprowadzają się do nowego mieszkania. Może im posłużyć przez lata, a jej użytkowanie przez cały ten czas będzie bezproblemowe.

Patelnia do smażenia – dobra jakość w przystępnej cenie

Gdy mowa o patelniach tytanowych warto obalić pewien mit, który wielu powstrzymuje przed ich zakupem.  Gdy po raz pierwszy wchodziły one na rynek, były drogie i dostępne zaledwie w kilku sklepach. Ich ceny nierzadko przekraczały wtedy tysiąc złotych. Dziś jednak za te same patelnie tytanowe możemy zapłacić już kilkaset, a nawet kilkadziesiąt złotych. Przykładowe ceny można znaleźć na stronie: https://www.garneczki.pl/produkty/patelnie

Na takich patelniach da się smażyć przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, przez co sprawdzą się w domach, których gospodarze dbają o zdrowie. Wyjątkowa trwałość sprawia jednocześnie, że takie patelnie spodobają się osobom, które smażą na co dzień. Poranna jajecznica, kotlety na obiad, banany w cieście w porze podwieczorku i wieczorne tosty – tych potraw nie da się wykonać bez sprzętu kuchennego dobrej jakości. Jeśli zwykle smażymy równie dużo, warto wybrać taką patelnię, która „zniesie” codzienne smażenie przez wiele lat.

źródło: pixabay.com

2 thoughts on “Patelnia tytanowa czy ceramiczna? Krótki poradnik

  • 8 marca, 2017 at 23:53
    Permalink

    A te z philipiaka to jaką mają powłokę?

    Reply
  • 16 lipca, 2017 at 11:05
    Permalink

    Szczerze mówiąc, decydując się na patelnię za kilkadziesiąt złotych, skłaniałabym się do wyboru ceramiki – będzie po prostu wyższej jakości. Jeżeli ktoś jednak ma do dyspozycji większe fundusze, wtedy faktycznie warto się zastanowić nad tytanem:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *