Kuchnia pięciu przemian

Liczba pięć to liczba uważana na Dalekim Wschodzi za idealną. Mamy pięć smaków, a według starożytnych uczonych chińskich również pięć żywiołów, pięć stron świata (wschód, zachód, północ, południe oraz centrum) oraz pięć pór roku (piątą jest moment przejścia jednej pory w drugą). Tuż obok teorii Yin Yang powstała teoria pięciu przemian, według której pięć żywiołów – Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Powietrze – których harmonia sprawia, że człowiek, jako element natury jest zdrowy, a jego organizm funkcjonuje prawidłowo. Stąd wywodzi się kuchnia pięciu przemian jako element filozofii taoistycznej, ale także tradycyjnej medycyny chińskiej.

Kuchnia pięciu przemian – komponowanie jadłospisu według filozofii

W kuchni pięciu przemian każdy smak odpowiada żywiołowi. Drzewo to kwaśny, Ogień – gorzki, Ziemia – słodki, Metal – ostry, zaś Woda – słona. Każdy produkt, który się składa na nasz posiłek odpowiada jakiemuś smakowi, a każdy posiłek powinien składać się z wszystkich pięciu smaków/żywiołów. Oprócz tego każde dani musi odpowiadać zrównoważeniu energii Yin (ocieplanie organizmu) lub Yang (oziębianie), ale są także produkty neutralne. Nie należy też zbyt faworyzować potraw w jednym tylko smaku, gdyż zaburza to równowagę pomiędzy pożywieniem, które daje ciepło oraz tym, który wyziębia. Dlatego kuchnia pięciu przemian neguje istnienie diet opartych wyłącznie na jednym składniku. Podczas przyrządzania posiłków znaczenie ma nie tylko podporządkowanie poszczególnych produktów i smaków do żywiołów. W cyklu pięciu przemian ważna jest także kolejność, w jakiej produkty trafią do garnka, gdyż zgodnie z teorią cykliczności pór roku, wszystko ma określoną kolejność, w jakiej po sobie następuje.

Kuchnia pięciu przemian – korzyści

Posiłki przygotowane zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian dążą do zrównoważenia energetycznego potraw. Sprawia to, że posiłki umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych, kluczowych dla prawidłowego organizmu, są smaczniejsze, łatwiej się trawią oraz wszystkie narządy są dobrze odżywione. Gotowanie według filozofii pięciu przemian pozwala na lepsze dostosowanie posiłków do potrzeb organizmu poprzez poznanie naturalnych mechanizmów działania organizmu.

Kuchnia pięciu przemian – praktyczne wskazówki

By prawidłowo skomponować posiłek konieczne jest nabycie książki o kuchni pięciu przemian. Znajdziecie w niej informacje o kolejności przemian (smaków) podczas przyrządzania danej potrawy, gdyż podczas cyklu karmiącego koniecznie należy zachować kolejność Drzewo – kwaśny, Ogień – gorzki, Ziemia – słodki, Metal – ostry, zaś Woda – słony i nie wolno wracać do poprzedniego smaku/żywiołu, ani nie powinno się wykonać kilku cykli przy jednym posiłku. Można natomiast zacząć w dowolnym miejscu cyklu (np. od Wody). Jeśli jest to zbyt skomplikowane warto na początku zawiesić w łatwo dostępnym miejscu tabele i wykresy, dzięki którym uporządkujecie wiedzę na temat przynależności owoców, warzyw i przypraw do konkretnych grup smaków.

big-bang-818580_1280

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Kuchnia pięciu przemian

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *