Konserwanty w żywności – szkodliwe działanie, występowanie

Konserwanty w żywności są nieodłącznym elementem jedzenia produkowanego w ilościach hurtowych. Wszystkie substancje, które oznaczone są symbolami od E200 do E299 to środki konserwujące, a więc te, które zatrzymują rozwój bakterii i innych drobnoustrojów w pożywieniu. Dzięki nim produkty dłużej zachowują świeżość i zdatność do spożycia. Nie wszystkie konserwanty w żywności są groźne dla naszego zdrowia, jednak zdecydowanie nie należy spożywać ich w nadmiarze. Poznajmy najpopularniejsze środki konserwujące, ich możliwe skutki uboczne oraz produkty, w których występują.

Konserwanty w żywności – szkodliwe działanie

Najczęściej spotykane konserwanty w żywności to benzoesan sodu (E211) i kwas benzoesowy (E210)  a także azotany i azotyny: E249, E250, E251, E252. Przyjrzyjmy się niektórym z nich i sprawdźmy, jaki wpływy wywierają na nasz organizm:

  • E210 – kwas benzoesowy: zapobiega rozwojowi drożdży i bakterii w żywności. Może wywołać reakcje alergiczne. Nie jest wskazane dla ludzi uczulonych na aspirynę. Produktów z jego udziałem powinny unikać również osoby cierpiące na astmę i katar sienny, ponieważ E210 może nasilić objawy tych chorób.
  • E211 – benzoesan sodu: dzienna dopuszczalna dawka tego konserwantu wynosi 647-825 mg/kg masy ciała. Nie powoduje on skutków ubocznych, jeżeli nie jest przedawkowany. Nie zlega w organizmie, ponieważ szybki i łatwo usuwa się wraz z moczem. Jednak jego nadmiar może podrażnić śluzówkę żołądka, dlatego jest szczególnie niewskazany dla osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego.
  • E220 – dwutlenek siarki: jego nadmierne spożycie może zaszkodzić wątrobie.

Konserwanty w żywności – występowanie

Wiemy już jakie działanie i skutki uboczne mają popularne konserwanty w żywności, która dostępna jest na europejskim rynku. Zobaczmy teraz, w których produktach spożywczych substancje te występują:

  • E210 – kwas benzoesowy – dodawany do słodyczy, lodów, ciast, gum do żucia, margaryn, soków owocowych i innych napojów bezalkoholowych.
  • E211 – benzoesan sodu – znajdziemy go w przetworach warzywnych i owocowych: dżemach, marmoladach, przecierach, sokach, a także w marynatach, majonezach, serach. Jednak szczególnie powinniśmy wystrzegać się tych produktów, w których E211 występuje wraz z witaminą C (przede wszystkim są to napoje gazowane). Takie połączenie może doprowadzić do powstania rakotwórczego benzenu.
  • E220 – dwutlenek siarki – to ulubiony konserwant producentów win (o jego obecności w trunku informuje napis na etykiecie: zawiera siarczany). Odnajdziemy go również w sokach owocowych, bakaliach i koncentratach.

Konserwanty w żywności – najgroźniejsze, najbezpieczniejsze

Konserwanty w żywności nie są sobie równe. Niektóre mają niemal całkowicie obojętny wpływ na organizm, inne są silnymi truciznami. Na rynku europejskim zakazane są takie substancje konserwujące, jak: p-Hydroksybenzoesan propylu (E216) oraz propylo-p-Hydroksybenzoesan sodu (E217). Będąc poza terytorium Unii Europejskiej nie sięgajmy po produkty, które zawierają te związki. Natomiast niemal całkowicie bezpieczne są dla nas takie konserwanty, jak: kwas propionowy, który znajduje się w pieczywie i serach oraz kwas sorbowy dodawany do konserw rybnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *