Kasza jaglana – właściwości
Jagły, tak popularne w babcinej kuchni znów powracają do jadłospisu. I bardzo dobrze – nie dość, że są uważane, za jeden z najzdrowszych rodzajów kasz, to z powodzeniem mogą znaleźć się w modnej ostatnio diecie bezglutenowej. Jednak wszechstronne właściwości kaszy jaglanej zadowolą nie tylko unikających glutenu. Oprócz tego odkwasza ona organizm, poprawia kondycję włosów i paznokci, zwalcza osłabienie organizmu i spadki nastroju oraz jest polecane przy chorobach stawów. Na dodatek można ją podawać zarówno tradycyjnie – na słono, jak i skomponować z owocami. Czym prędzej przeczytajcie i wprowadźcie ją do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto.
Kasza jaglana – zalety
Choć kasza gryczana jest obecna w naszej świadomości już od dawna, to otrzymywana z ziaren prosa kasza jaglana o podobnych właściwościach dopiero teraz zdobywa nasze serca i talerze. W podobieństwie do innych kasz jest kaloryczna i niestety jej indeks glikemiczny jest stosunkowo wysoki: 100 g kaszy jaglanej dostarcza 346 kcal, natomiast IG to 71 dla ugotowanego produktu, czyli blisko 20 jednostek więcej niż w przypadku kaszy gryczanej. Oznacza to, że w przypadku diabetyków jej spożywanie jest ryzykowne. Natomiast w przypadku diety odchudzającej pomimo kaloryczności nie powinna być skreślana z menu ze względu na zawartość krzemu i błonnika, które dobrze wpływają na przemianę materii. Oprócz tego posiada wiele właściwości prozdrowotnych:
- Kleik z kaszy jaglanej jest lekkostrawny ze względu na mniejszą zawartość błonnika (w porównaniu do innych rodzajów kasz). Dlatego jest zalecana w przypadku chorób trzustki i wątroby.
- Właściwości rozgrzewające kaszy jaglanej zalecane są przy przeziębieniach. Zwłaszcza w przypadku problemów z zapaleniem zatok lub przy zwykłym katarze, gdyż wysusza też nadmiar śluzu z organizmu.
- Jest uznawana za naturalny antybiotyk ze względu na antygrzybiczne właściwości.
- Krzem zawarty w kaszy jaglanej dobrze wpływa na stawy i mineralizację kości, dlatego przyspiesza ich regenerację w przypadku urazów.
- Kasza jaglana jest cennym źródłem żelaza i lecytyny, które mają dobroczynny wpływ na tkankę mózgową oraz nerwową poprawiając pamięć i koncentrację.
- Krzem zawarty w kaszy jaglanej zbawiennie wpływa na stan włosów i paznokci.
- Witaminy B1, B2 i B6 natomiast wpływają na kondycję skóry.
- Większa zawartość kwasów wielonienasyconych niż nasyconych sprawia, że wzrasta poziom „dobrego” cholesterolu, a obniży się poziom „złego”, dzięki czemu kasza jaglana i jej właściwości dobrze wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
- Kasza jaglana ma właściwości odkwaszające organizm, dzięki jej obecności w jadłospisie nie odczuwa się przewlekłego zmęczenia, czy obniżenia nastroju.
Kasza jaglana właściwości
Prozdrowotne działanie kaszy jaglanej powinno zapewnić jej stałe miejsce w kuchni. Jest znakomita jako śniadanie, gdyż jest lekkostrawna i sycąca – ugotowana na mleku z dodatkiem jabłek lub śliwek zapewni energię na intensywny poranek w pracy. Ponadto warto wypróbować ją w krupniku lub zamiast ziemniaków do mięs.
Uwielbiam kaszę jaglaną! Super zdrowa i na śniadanie idealna :)
Pingback: Dieta jaglana: zasady, menu, efekty
Pingback: Kasza kukurydziana - prawdziwe must eat!
Pingback: Olej z czarnuszki – właściwości Złota Faraonów
Pingback: Kasza orkiszowa - wszechstronna i lekkostrawna
Pingback: Zdrowa dieta - co w niej powinno się znaleźć [JADŁOSPIS]