Jak dbać o emaliowane garnki?

Kuchnia jest pojęciem o kilku znaczeniach. Oznacza ona nie tylko to co jemy, ale również jest to miejsce w którym przygotowujemy posiłki. Kuchnia nie może się obejść bez kilku bardzo ważnych elementów, takich jak kuchenka gazowa lub indukcyjna czy garnki. To właśnie garnki są podstawą wśród sprzętu kuchennego i choć często kojarzone są one z gotowaniem zup, to możliwości tych naczyń są znacznie większe, w zależności od tego jakie wybierzemy. Warto wiedzieć czym różnią się od siebie niektóre garnki, ponieważ w ten sposób łatwiej nam będzie wybrać takie, które najlepiej sprawdzą się w naszej kuchni.

Kuchnia jest pojęciem o kilku znaczeniach. Oznacza ona nie tylko to co jemy, ale również jest to miejsce w którym przygotowujemy posiłki. Kuchnia nie może się obejść bez kilku bardzo ważnych elementów, takich jak kuchenka gazowa lub indukcyjna czy garnki. To właśnie garnki są podstawą wśród sprzętu kuchennego i choć często kojarzone są one z gotowaniem zup, to możliwości tych naczyń są znacznie większe, w zależności od tego jakie wybierzemy. Warto wiedzieć czym różnią się od siebie niektóre garnki, ponieważ w ten sposób łatwiej nam będzie wybrać takie, które najlepiej sprawdzą się w naszej kuchni.

Dawniej bardzo popularne były garnki emaliowane i w kuchniach były one większością. Z czasem zaczęły być one wypierane przez garnki wykonane ze stali nierdzewnej, których wygląd był bardziej nowoczesny. Stal nierdzewna jest bardzo dobrym materiałem, choć jej właściwości zależą w dużym stopniu od jakości samej stali. Należy bowiem wiedzieć, że skład jaki posiada stal nierdzewna może być różna. Warto więc sprawdzić czy garnek posiada oznaczenie 18/10, które jest standardem europejskim.

Garnki z takim oznaczeniem zawierają 18% chromu oraz 10% niklu, dzięki czemu stal jest w bardzo dużym stopniu zabezpieczona przed negatywnym działaniem kwasów. Czasami jednak może dochodzić do reakcji chemicznej, przez co niektóre związki przedostaną się do wody lub potrawy, wpływając źle zarówno na nasze zdrowie jak i smak. Między innymi dlatego powrócono do produkcji garnków pokrytych emalią. Należy bowiem wiedzieć, że emalia nie jest farbą, lecz specjalną powłoką powstałą ze sproszkowanego szkła, która ma za zadanie ochronić stal przed wieloma negatywnymi czynnikami. Garnki emaliowane są w pełni zabezpieczone przed przedostawaniem się substancji chemicznych do wody, przy czym należy pamiętać by wybierać takie garnki, które są nią pokryte również od wewnątrz. Kiedy już wejdziemy w posiadanie tego typu sprzętu kuchennego, powinniśmy wiedzieć jak należy się z nim obchodzić, by garnki służyły nam jak najdłużej.

Emalia jest powłoką, która w pewnym stopniu zmniejsza ryzyko przywierania potraw do dna. Nie jest to jednak ochrona stuprocentowa, dlatego prędzej czy później będziemy musieli doszorować garnek. Najlepiej robić to na krótko przed zakończeniem gotowania, aby przywarta powłoka nie zdążyła zaschnąć. Do czyszczenia używajmy wyłącznie miękkich gąbek, które nie zadrapią emalii. Najlepiej czyścić garnki ciepłą wodą. Jeżeli Mamy do czynienia z trudniejszym zabrudzeniem, możemy nalać do garnka odrobinę ciepłej wody i odstawić na pewien czas, by zabrudzenie namokło. Do wody można dodać odrobinę soli, a wówczas łatwiej będzie je nam doczyścić. Nie używajmy wody z octem, ponieważ taki roztwór działa niekorzystnie na emalię i może ją uszkodzić, nawet jeśli octu w wodzie jest niewiele. Sama emalia jest powłoką stosunkowo twardą, lecz kruchą, dlatego do mieszania używajmy wyłącznie drewnianych łyżek i szpatułek, lub ewentualnie wykonanych tworzyw sztucznych, lecz nie metalowych. Postępujmy z tego typu garnkami tak, jakbyśmy mieszali potrawę na patelni pokrytej bardzo delikatnym teflonem. Emalia nie lubi też nagłych zmian temperatury, dlatego nie odgrzewajmy dać dopiero co wyciągniętych z lodówki oraz nie zamrażajmy potraw znajdujących się w garnkach pokrytych emalią. Dzieje się to rzadko, ale w przypadku szoku temperaturowego emalia może pękać i choć mogą być to minimalne pęknięcia, to na dobre osłabią one całą strukturę emalii. Nie przechowujmy też kilku garnków w formie piramidy, czyli jednego w drugim. Nie ma nic złego w tym by jeden znajdował się w drugim, ale podczas wkładania lub wyciągania możemy stuknąć garnkiem zbyt mocno uszkadzając powłokę. Jeżli już musimy przechowywać garnki w ten sposób, oddzielmy jeden od drugiego kawałkiem materiału lub specjalną mata silikonową. W ten sposób zapewnimy im ochronę i łatwiej nam będzie je potem wyjmować, ponieważ nie będą się w sobie blokować. Takie mary warto stosować także w szafkach w których stawiamy garnki. Emalia jest bowiem nie tylko od wewnętrznej strony, ale także na zewnątrz garnków i o tą emalię również powinniśmy dbać, bowiem nie znajduje się ona tam tylko dla ozdoby. Poza funkcją ochronną, pomaga ona dokładniej rozprowadzić temperaturę po całym garnku, a im bardziej uszkodzona zewnętrzna emalia tym mniejsza dokładność.Należy dbać o wszystkie garnki i nie tylko o nie, lecz również o cały sprzęt kuchenny. Ta dbałość o garnki emaliowane nie powstała dlatego, że emalia jest bardzo delikatna. Wręcz przeciwnie, ponieważ cechuje się ona znaczną odpornością na uderzenia, jednak większe pęknięcia i oderwania emalii ze stali udaremniają jej właściwości ochronne, szczególnie jeśli mówimy o wnętrzu garnku. Odpowiednia dbałość o garnki nie jest dbałością przesadna, a wprowadzona w życie pomoże nam cieszyć się nimi przez długi czas.

Źródło: naczynia.olkusz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *