Czym zastąpić mięso? [PORADNIK]

Wiele osób nim postanowi przejść na dietę wegańską lub wegetariańską długo się waha. Zazwyczaj problemem jest kwestia braku odpowiedniej ilości białka oraz tęsknota za smakiem potraw mięsnych. Niewiedza czym zastąpić mięso to raczej odwlekanie ostatecznej decyzji. Współcześnie, gdy sklepy oferują nieograniczony dostęp do wyrobów sojowych, a zakup warzyw strączkowych, boczniaków, komosy ryżowej czy alg morskich jest możliwy na każdym rynku czy w supermarkecie, problem zachwiania równowagi w diecie jest już nieaktualny. Wiele produktów roślinnych można też przygotować tak, by udawały mięsne potrawy, jak na przykład burgery, klopsiki czy pasztety.

Czym zastąpić mięso?

Wiele osób uważa, że skoro nasi dziadkowie i dalsi przodkowie jedli mięso, to nie powinniśmy wykreślać go z naszego jadłospisu. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę, że mięso wielokrotnie było jadane wyłącznie od święta. A jeśli już trafiało na stół, to było to zupełnie inne mięso niż współcześnie dostępne w sklepach. Gdy do garnka trafiała kura, to była to wolno biegająca po podwórku i skubiąca trawę kura. Podobnie było z wieprzowiną pochodzącą od świniaka wyhodowanego na ziemniakach i serwatce, a nie modyfikowaną genetycznie paszą. Tak więc warto pomyśleć nad rezygnacją z mięsa i zastąpienie niezdrowych tłuszczów nasyconych na zwalczające zły cholesterol tłuszcze roślinne.

Czym zastąpić mięso? – rośliny strączkowe

Najpopularniejszym zastępstwem dla mięsa są rośliny strączkowe: fasola, bób, groch, ciecierzyca, soczewica, zielony groszek i przede wszystkim soja i pochodne produkty: tofu i tempeh. Są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który w naturalny sposób oczyszcza jelita ze złogów oraz reguluje przemianę materii. Są one też źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, takich jak wapń i magnez budujące kości, węglowodany odżywiające mózg i mięśnie, nienasycone kwasy tłuszczowe walczące z miażdżycą oraz żelazo, magnez, fosfor potas. Soczewica ze względu na dostępność i łatwość przygotowania to podstawa diety początkujących wegan.

Czym zastąpić mięso? – grzyby

Ze względu na bogaty smak i mięsistą konsystencję boczniaki są polecane jako zamiennik mięsa w gulaszach i daniach typu polenta czy strogonoff. Jednak dla urozmaicenia smaku innych dań warto używać w kuchni również suszonych grzybów leśnych oraz pieczarek. Te ostatnie zwłaszcza są wyjątkowo zdrowe i małokaloryczne.

Czym zastąpić mięso? – pestki i orzechy

Jeśli chcesz zastąpić mięso pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym, sezamem, migdałami lub orzechami, które są co prawda bogatym źródłem białka, ale uważaj na nie bo charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu i ciężkostrawnością. Warto jednak dodać niewielką ich ilość do sałatek, wzbogacając jej smak zdrowym składnikiem.

Czym zastąpić mięso? – nieoczyszczone zboża

Pod tym trudnym do rozszyfrowania terminem znajdują się wszelkie pełnoziarniste produkty. Zwłaszcza chodzi o mąki, ryż i kasze, ale również o komosę ryżową czy amarantusa, które w znacznej części składają się z pełnowartościowego białka. Sięgnij po nie by zastąpić nimi mięso, gdyż są bogatym źródłem mikroelementów i minerałów, szczególnie żelaza, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B.

Czym zastąpić mięso? – wodorosty

By dieta była różnorodna warto zastąpić mięso wodorostami. Te rosnące w morzach, różniące się kolorami i kształtem rośliny są stałym składnikiem kuchni w krajach nadmorskich, szczególnie azjatyckich. Co ważne zawierają blisko 70 procent pełnowartościowego białka oraz mnóstwo składników mineralnych takich jak łatwo przyswajalne żelazo, wapń, siarka, jod i potas. Dodatkowo wspomagają odporność, obniżają ciśnienie o cholesterol oraz są źródłem witamin A, C, K, E i z grupy B.

Czym zastąpić mięso? – warzywa

Warzywa są w stanie zastąpić mięso w wielu daniach. Odpowiednio przyrządzone potrafią udawać kurczaka w panierce lub steka. Na przykład:

  • Kalafior sprawdzi się w daniach kuchni azjatyckiej lub jako panierowany kurczak;
  • Bakłażan to sposób na owoce morza i ślimaki. Jest też doskonałym składnikiem zapiekanek;
  • Ziemniaki mogą posłużyć jako baza do zawiesistych zup lub chuteya;
  • Buraczane steki i hamburgery to wyższa szkoła jazdy. Dla początkujących natomiast będzie to świetny składnik sałatek oraz carpaccio.

czym zastąpić mięso?

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Czym zastąpić mięso? [PORADNIK]

  • 18 lipca, 2015 at 10:13
    Permalink

    choć nie rezygnuję z mięsa, to często kombinuję z tymi produktami :)

    Reply
  • 18 lipca, 2015 at 22:48
    Permalink

    Ja też nie zrezygnuję z mięsa, ale nie jadam go tak często, jak kiedyś. Lubię kombinować w kuchni, więc dania bez jego udziału pojawiają się na naszym stole dość często :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *