Alergia pokarmowa – na jakie produkty powinniśmy uważać najbardziej?

Wysypka, świąd, łzawienie lub katar to najczęstsze objawy alergii, jednak może się ona niespodziewanie objawić nawet jako wstrząs anafilaktyczny. Takie wypadki są niezwykle groźne, na szczęście jednak rzadkie. Alergia powodowana jest najczęściej przez produkty często konsumowane w danym rejonie. Warto zaznaczyć, że w różnych rejonach będą to różne produkty, na przykład w Azji, jednym z częściej uczulających dań jest ryż, a w Skandynawii, powszechnie kojarzonej z dietą rybną – dorsz. Poniżej przedstawiamy listę produktów, na które powinniśmy uważać w Europie.

Główne alergeny Europy

Alergia jest reakcją obronną organizmu na określony czynnik. Mylnie uznany za zagrożenie, staje się dla organizmu priorytetem do jego usunięcia, co skutkuje wymienionymi we wstępie objawami zewnętrznymi. Nie należy jednak mylić alergii z nietolerancją pokarmową. Pierwsza z nich jest związana z systemem immunologicznym. Nietolerancja występuje z powodu brak określonych enzymów w organizmie i niezdolności do trawienia poszczególnych produktów. Najczęściej występującymi, nietolerowanymi składnikami są laktoza, występująca w nabiale, gluten – obecny w produktach pszennych, czy fruktoza.

Każdy z tych składników, a także wiele innych, może doprowadzić do reakcji alergicznej. Niestety rzadko dzieje się tak przy pierwszym kontakcie z danym alergenem. Z każdym wystawieniem na niego rośnie wrażliwość, która ostatecznie objawia się wystąpieniem reakcji organizmu. W wyjątkowych sytuacjach, poza wstrząsem anafilaktycznym, może dojść do nagłego skoku ciśnienia i omdlenia. Pozostałymi objawami, które mogą wystąpić, są: mrowienie ust i języka, wymioty, nudności, trudności z oddychaniem, biegunka, obrzęk.

Do głównych produktów alergicznych zaliczymy jajka, mleko, owoce, orzechy, ryby oraz zboża. Przy czym jajko jest zdecydowanym zwycięzcą, ponieważ zawiera w sobie kilkadziesiąt takich substancji. Na szczęście, wraz z wiekiem alergia na kurze jaja, tak jak na inne produkty żywnościowe może zaniknąć. Orzechy są bardzo silnym alergenem. To właśnie dlatego na wielu produktach spożywczych znajdziemy informację o ich obecności w danej potrawie. Białko zawarte w mleku może być przyczyną alergii, jednak możemy w takim przypadku uzupełniać te niedobory mięsem. Fruktoza zawarta w owocach najczęściej objawia się świądem, stąd też łatwo zauważyć alergię. W przypadku ryb nie jest konieczne nawet ich zjedzenie, ponieważ wystarczy zapach lub dotyk, by wywołać reakcję. Znane są także przypadki, w których półprodukty rybne zawarte w innych daniach również wywoływały reakcje alergiczne. Jeżeli chodzi o zboża, to identyfikacja białek odpowiedzialnych za alergię jest bardzo trudna. Sama pszenica posiada 20 związków, które mogą zaszkodzić naszemu organizmowi.

Na szczęście znaczna większość alergii neutralizuje się lub osłabia wraz z wiekiem człowieka. Część z nich występuje tylko w okresie dziecięcym, część przytrafia się tylko dorosłym, więc prawdopodobieństwo uniemożliwiającej funkcjonowanie kumulacji, jest naprawdę niewielkie. Oczywiście w przypadku powikłań pomoże nam alergolog.

Artykuł powstał we współpracy z gabinetem lekarskim Inter-med- Alergolog Katowice.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *