Olej z pestek moreli
Pestki moreli są często traktowane, jak zbędne dodatki do słodkiego miąższu. Jednak to właśnie w nich kryje się wiele cennych składników odżywczych, w tym witamina B17 o udowodnionym działaniu antynowotworowym. Z pestek tego owocu wytłacza się tłuszcz, który ma zastosowanie w kosmetyce i w kuchni. Olej z pestek moreli charakteryzuje się złotą barwą i łagodnym migdałowym smakiem. Dostarcza organizmowi witamin i kwasów NNKT, a stosowany zewnętrznie nawilża skórę. Aby zachował jak najdłużej pełnie swych właściwości, należy przechowywać go zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Olej z pestek moreli – właściwości
Olej z pestek moreli zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze. W jego składzie znajdują się:
- Witamina A – jest niezbędna m.in. dla zachowania mocnych zębów, włosów i paznokci oraz prawidłowego widzenia.
- Witaminy z grupy B – ich niedobór zaburza pracę układu nerwowego oraz pokarmowego. Może również prowadzić do powstania problemów skórnych.
- Witamina E–określana również jako witamina młodości. Chroni skórę przed utratą wilgoci, przeciwdziała zakrzepom w układzie krwionośnym i zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenia się organizmu.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe – zwiększają odporność organizmu, przeciwdziałają spadkom energii, obniżają poziom złego cholesterolu. Nie są syntezowane przez organizm i muszą być dostarczane z zewnątrz. Olej z pestek moreli jest jednym ze źródeł tych ważnych dla zachowania zdrowia kwasów.
Tłuszcz morelowy słynie jednak przede wszystkim z innego składnika – witaminy B17 (jej inne nazwy to amigdalina i letril). Uważana jest ona za naturalny, bardzo skuteczny lek na wiele rodzajów nowotworów.
Olej z pestek moreli – zastosowanie
Olej z pestek moreli jest uniwersalnym produktem, który możemy wykorzystać w kuchni oraz w zewnętrznej pielęgnacji ciała. Dzięki witaminom i nienasyconym kwasom tłuszczowym, o których właściwościach pisaliśmy powyżej, olej z pestek moreli jest świetnym kosmetykiem i naturalnym lekarstwem. W kuchni możemy wykorzystać go jako składnik sałatek, deepów i innych zimnych potraw. Możemy również na nim smażyć, piec i gotować, ponieważ jego temperatura dymienia wynosi 195 stopni Celsjusza. Jeśli zobaczymy, że olej zaczyna się przypalać, wówczas należy go wymienić, ponieważ proces ten powoduje powstawanie szkodliwych substancji.
Olej z pestek moreli możemy również wykorzystać w codziennej pielęgnacji, jako:
- Olejek do masażu
- Krem do twarzy
- Balsam do ciała
- Maseczka do olejowania włosów
- Dodatek do gotowych kosmetyków
Olejek morelowy doskonale natłuszcza skórę i dość szybko się wchłania, jednak efekt nawilżenia nie zawsze jest trwały. Pomaga natomiast zapobiegać wysuszeni i podrażnieniu ciała, kiedy wsmarujemy go w mokre ciało bezpośrednio po kąpieli.
Za 50 ml rafinowanego oleju morelowego zapłacimy około 8 zł lub 11 zł za 100 ml – jest to jednak tłuszcz, który ma mniej wartości odżywczych, ale lepiej znosi wysokie temperatury. Natomiast 100 ml nieoczyszczonego oleju tłoczonego na zimno kosztuje ponad 20 zł.