Olej z pestek moreli

Pestki moreli są często traktowane, jak zbędne dodatki do słodkiego miąższu. Jednak to właśnie w nich kryje się wiele cennych składników odżywczych, w tym witamina B17 o udowodnionym działaniu antynowotworowym. Z pestek tego owocu wytłacza się tłuszcz, który ma zastosowanie w kosmetyce i w kuchni. Olej z pestek moreli charakteryzuje się złotą barwą i łagodnym migdałowym smakiem. Dostarcza organizmowi witamin i kwasów NNKT, a stosowany zewnętrznie nawilża skórę. Aby zachował jak najdłużej pełnie swych właściwości, należy przechowywać go zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Olej z pestek moreli – właściwości

Olej z pestek moreli zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze. W jego składzie znajdują się:

  • Witamina A – jest niezbędna m.in. dla zachowania mocnych zębów, włosów i paznokci oraz prawidłowego widzenia.
  • Witaminy z grupy B – ich niedobór zaburza pracę układu nerwowego oraz pokarmowego. Może również prowadzić do powstania problemów skórnych.
  • Witamina E–określana również jako witamina młodości. Chroni skórę przed utratą wilgoci, przeciwdziała zakrzepom w układzie krwionośnym i zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenia się organizmu.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe – zwiększają odporność organizmu, przeciwdziałają spadkom energii, obniżają poziom złego cholesterolu. Nie są syntezowane przez organizm i muszą być dostarczane z zewnątrz. Olej z pestek moreli jest jednym ze źródeł tych ważnych dla zachowania zdrowia kwasów.

Tłuszcz morelowy słynie jednak przede wszystkim z innego składnika – witaminy B17 (jej inne nazwy to amigdalina i letril). Uważana jest ona za naturalny, bardzo skuteczny lek na wiele rodzajów nowotworów.

Olej z pestek moreli – zastosowanie

Olej z pestek moreli jest uniwersalnym produktem, który możemy wykorzystać w kuchni oraz w zewnętrznej pielęgnacji ciała. Dzięki witaminom i nienasyconym kwasom tłuszczowym, o których właściwościach pisaliśmy powyżej, olej z pestek moreli jest świetnym kosmetykiem i naturalnym lekarstwem. W kuchni możemy wykorzystać go jako składnik sałatek, deepów i innych zimnych potraw. Możemy również na nim smażyć, piec i gotować, ponieważ jego temperatura dymienia wynosi 195 stopni Celsjusza. Jeśli zobaczymy, że olej zaczyna się przypalać, wówczas należy go wymienić, ponieważ proces ten powoduje powstawanie szkodliwych substancji.

Olej z pestek moreli możemy również wykorzystać w codziennej pielęgnacji, jako:

  • Olejek do masażu
  • Krem do twarzy
  • Balsam do ciała
  • Maseczka do olejowania włosów
  • Dodatek do gotowych kosmetyków

Olejek morelowy doskonale natłuszcza skórę i dość szybko się wchłania, jednak efekt nawilżenia nie zawsze jest trwały. Pomaga natomiast zapobiegać wysuszeni i podrażnieniu ciała, kiedy wsmarujemy go w mokre ciało bezpośrednio po kąpieli.

Za 50 ml rafinowanego oleju morelowego zapłacimy około 8 zł lub 11 zł za 100 ml – jest to jednak tłuszcz, który ma mniej wartości odżywczych, ale lepiej znosi wysokie temperatury. Natomiast 100 ml nieoczyszczonego oleju tłoczonego na zimno kosztuje ponad 20 zł.

olej z pestek moreli

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *