Olej z awokado

Olej z awokado to jeden z naturalnych eliksirów młodości. Kosmetyki z jego udziałem kupimy w każdej drogerii. Jednocześnie to cenny element domowej spiżarni. Możemy go jeść na surowo oraz wykorzystywać do przygotowania dań gorących. Z tego powodu jest on jednym z tych egzotycznych tłuszczów, po które sięgamy coraz chętniej. Olej z awokado nie należy jednak do najtańszych, ponieważ za 250 ml zapłacimy około 30 zł. Możemy kupić go przez Internet, w sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej również w dużych supermarketach. Zobaczcie, jak możecie wykorzystać tłuszcz z awokado we własnej kuchni i kosmetyczce oraz jakie dokładnie właściwości posiada.

Olej z awokado w kuchni

Można na nim smażyć, gotować, piec, ale również świetni sprawdzi się, jako dodatek do dań zimnych. Olej z awokado ma wysoką temperaturę dymienia: 255 stopni Celsjusza, dzięki czemu jest bardo uniwersalnym tłuszczem. Możemy wykorzystać go w kuchni, jako:

  • ·         baza deepów, sosów, marynat
  • ·         składnik pesto
  • ·         samodzielny sos do polewania sałatek, makaronów czy ryżu.

Olej z awokado pomaga w trawieniu jedzenia oraz zapewnia lepsze przyswajanie składników odżywczych. Ma lekko orzechowy, delikatny smak, który  będzie ciekawie komponował się z wieloma potrawami. Według kucharzy pozostawia on na jedzeniu bardzo cienką warstwę tłuszczu, dzięki czemu są one lekkie i nie obciążają żołądka.  

Olej z awokado – skład i działanie

Olej z awokado zawiera liczne witaminy: A, D, E ,K, C, PP i B , potas, lecytynę, beta-sitosterol oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są syntezowane w organizmie i muszą być dostarczone wraz  z pożywieniem. Za sprawą tych składników olej z awokado:

·         Redukuje poziom złego cholesterolu, który przyczynia się do powstawania miażdżycy, udaru i zawału serca.

·         Reguluje ciśnienie krwi

·         Dobrze wpływa na nasz wzrok, układ nerwowy i pracę mózgu

Dzięki obecności przeciwutleniaczy, olej z awokado opóźnia również proces starzenia się organizmu i zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

Olej z awokado w kosmetyce

Skóra sucha i wrażliwa oraz dojrzała polubi kurację olejkiem z awokado. Dzięki zawartości witamin, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych, działa on silnie nawilżająco, zapobiega utracie wilgoci przez skórę oraz opóźnia proces jej starzenia się.  Olej z awokado wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, ale możemy również same wprowadzić go do codziennej pielęgnacji. Sprawdzi się w tej roli, jako:

·         Olejek do masażu

·         Maska do włosów – pomaga w przypadku włosów suchych, łamliwych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi.

·         Balsam nawilżający

Olej z awokado pozostawia na skórze ochronny film. Dzięki temu zabezpiecza ją przed szkodliwym działanie czynników zewnętrznych. Między innymi działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie.

 

Przewaga olei nad gotowymi kosmetykami wynika z faktu, że te pierwsze nie posiadają chemicznych dodatków i substancji wspomagających. Jednak jak każdy naturalny produkt, niektóre  z nich mogą uczulić. I chociaż jest to mało prawdopodobne, dla swojego bezpieczeństwa najpierw przeprowadźmy test na małym fragmencie skóry.  A potem spokojnie rozkoszujmy się dobroczynnym i upiększającym działaniem olejku J

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *