Olej sojowy


Oleje roślinne są naturalnymi eliksirami młodości i produktami wspomagającymi nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie. Jednym z nich jest olej sojowy produkowany z pokruszonych nasion soi. Ma słomkowy kolor, delikatny smak i orzechowy zapach. Zawiera dużo lecytyny, witaminy E i wielonienasyconych kwasów tłuszczowy. Dzięki tym składnikom jest on naturalnym produktem prozdrowotnym. Olej sojowy ma szerokie zastosowanie: możemy wykorzystać go zarówno w kuchni, jako i codziennej pielęgnacji ciała i włosów. Polubi go zarówno cera dojrzała, jak i młodzieńcza z niedoskonałościami. Za 500 ml tego tłuszczu zapłacimy około 20 zł. Poznajmy jego właściwości oraz zastosowanie w codziennym życiu.

Olej sojowy – właściwości

Olej sojowy zbudowany jest przede wszystkim z kwasów wielonienasyonych omega-3 i omega-6, w mniejszym stopniu z kwasów jednonienasyconych (chociaż zawiera ich ponad 20%). Kwasy nienasycone są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie nie są przez niego samodzielnie wytwarzane. Muszą być więc dostarczane z zewnątrz. Jednym z doskonałych ich źródeł jest właśnie olej sojowy. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe:

  • pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego – obniżają poziom złego cholesterolu LDL i zwiększają ilość dobrego cholesterolu HDL.
  • Podnoszą odporność organizmu
  • Stymulują prawidłową pracę mózg – poprawiają koncentrację

Ponadto olej sojowy, dzięki zawartości lecytyny, choliny i witaminy E pomaga:

  • w problemach na tle nerwowym: bezsenności i nadpobudliwości
  • przy przemęczeniu i braku energii
  • w problemach trawiennych. Chroni również wątrobę przed skutkami złej diety
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu

Zobacz także: Olej palmowy

Olej sojowy – zastosowanie w kuchni

Olej sojowy jest charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej, jednak możemy zaadaptować go na nasze potrzeby kulinarne. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań na zimno, np. sałatek. Nie powinniśmy jednak używać go do smażenie, ponieważ – ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – źle znosi działanie wysokich temperatur. Pod ich wpływem niszczone są jego prozdrowotne właściwości. Olej sojowy możemy również spożywać bezpośrednio. Optymalna jego ilość to dwie łyżeczki dziennie.

Olej sojowy – zastosowanie w kosmetyce

Olej sojowy może być również przez nas wykorzystywany w codziennej pielęgnacji ciała i włosów. Dzięki zawartości witaminy E, zwanej witaminą młodości, jest polecany dla cery dojrzałej. Przeciwdziała rozwojowi wolnych rodników, które odpowiedzialne są za proces starzenia się organizmu. Witamina E chroni również skórę przed utratą wilgoci. Olej sojowy możemy więc stosować jako olejek:

  • do masażu
  • dla cery dojrzałej
  • dla cery tłustej i mieszanej – reguluje wydzielanie sebum oraz zapobiega powstawaniu problemów skórnych.
  • do olejowania włosów suchych i zniszczonych

Olej sojowy dobrze się wchłania, dlatego jego stosowanie jest mało kłopotliwe. Jednak może wywołać reakcje alergiczne, dlatego warto przeprowadzić próbę na małym fragmencie skóry przed jego kompleksowym zastosowaniem.

olej sojowy

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *