Olej sezamowy

Olej sezamowy od dawna ceniony jest za swoje prozdrowotne właściwości. Charakterystyczny dla kuchni azjatyckich, uważany jest za jeden z najstarszych olejów świata. W naszych domach to wciąż mało popularny produkt, zarówno ze względu na cenę, jak i jego ograniczoną dostępność. Jednak dzięki swym prozdrowotnym właściwościom jest on odpowiedni dla większości z nas. Olej sezamowy to przede wszystkim wartościowy elementem diety. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, który wprowadza do kuchni nutę orientu. Nie należy go jednak używać do smażenia, gotowania czy pieczenia, ponieważ już w temperaturze 70°C traci swoje wartości. Sprawdzi się natomiast jako przyprawa do dań na zimno, np. sałatek. Olej sezamowy ma również swoje zastosowanie w pielęgnacji ciała.

Olej sezamowy – właściwości

Olej sezamowy zawiera lecytynę, magnez, cynk, witaminę B6, D i E. Przede wszystkim jest jednak bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i związku z grupy lignanów – sezaminy. Brzmi to dość skomplikowanie :) Dla nas najważniejsze jest, że dzięki tym składnikom olej sezamowy:

  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • Pomaga zwalczyć problemy z cerą, szczególnie trądzik
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy
  • Pozytywnie wpływa na pracę mózgu
  • Zwalcza wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się organizmu
  • Odżywia i nawilża włosy

Olej sezamowy – zastosowanie

Aby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości tłuszczu z nasion sezamowych, stosujmy go jako składnik potraw oraz naturalny kosmetyk. Olej sezamowy to uniwersalna przyprawa, która podkreśli smak sałatek, dań mięsnych, ryżu czy makaronu. Może być wszechstronnie stosowany w kuchni, pod warunkiem zachowania jego niskiej temperatury. Dwie łyżki oleju pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające i oczyszczające. Ponadto reguluje pracę gruczołów łojowych i działa nawilżająco. W związku z tym może być stosowany do zewnętrznej pielęgnacji, jako:

  1. Balsam do ciała
  2. Olejek do masażu
  3. Olejek do kąpieli
  4. Olejek do włosów suchych i zniszczonych oraz z łupieżem
  5. Żel do higieny intymnej dla kobiet – wymieszany z wodą tworzy roztwór, który przeciwdziała infekcjom wywołanym przez drożdżaki
  6. Krople do inhalacji nosa – pomaga leczyć przewlekłe zapalenie zatok.

Olej sezamowy można kupić, jako samodzielny produkt lub wykorzystać gotowe preparaty kosmetyczne, w których składzie się znajduje. Jest szczególnie polecany dla posiadaczek suchej i dojrzałem skóry. Nie powinny natomiast stosować go osoby cierpiące na jej zapalenia.

Olej sezamowy – gdzie i za ile kupić


Cena oleju sezamowego jest dość wygórowana – za jego litr musimy zapłacić około 50zł. Dostępny jest w buteleczkach 100-, 250-, 500- i 1000 mililitrowych. Pozostaje przydatny do spożycia około 6 miesięcy od otwarcia. Na początek warto więc kupić małe opakowanie, aby przekonać się czy olej sezamowy spełni nasze oczekiwania. Możemy nabyć go za pośrednictwem Internetu, ale również w popularnych sklepach wielkopowierzchniowych, np. TESCO.

olej sezamowy

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Olej sezamowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *