Olej rzepakowy – właściwości, stosowanie i cena

Olej rzepakowy jest najczęściej wykorzystywanym w Polsce olejem roślinnym. Do niedawna uważany za szkodliwy dla naszego organizmu, dziś wychwalany jest za swoje dobroczynne właściwości. Zmiana podejścia wynika z rozwoju technik produkcji oleju rzepakowego, który pozwoliły zmniejszyć w jego składzie ilość szkodliwych substancji oraz wyeliminować niebezpieczny kwas erukowy. Dzięki temu tłuszcz ten jest nie tylko zdrowszy, ale i lepiej smakuje. Stosowany w codziennym menu, zapewnić ma zdrowie i urodę.  Olej rzepakowy odznacza się idealną proporcją między kwasami omega-6 i omega-3, która wynosi 2:1, co ma decydujący wpływ na ich wzajemne oddziaływanie. Dodatkowo jest bardzo łatwo dostępny i ma korzystną cenę, dlatego tym bardziej warto poznać jego właściwości i zastosowanie.

Olej rzepakowy- właściwości

Tłuszcze, przyjmowane w odpowiedniej ilości, są w stanie wspomóc organizm w walce z niektórymi chorobami i przyczynić się do ogólnego, dobrego stanu zdrowia. Przykładem tego jest olej rzepakowy, który zawiera antyoksydanty, witaminę E i A, polifenole czy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Dzięki nim olej rzepakowy:

  • Przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego – obniża poziom złego cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru czy zawału serca.
  • Zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się organizmu, uszkadzanie komórek i zwiększenie ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów.
  • Przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego.
  • Chroni przed cukrzycą i jej następstwami, w tym chorobą nerek.
  • Stymuluje pracę mózgu (dokładnie robi to kwas DHA w nim zawarty).
  • Korzystnie wpływa na wzrok (dzięki wysokiej zawartości witaminy A).

Jak widać, olej rzepakowy ma korzystny wpływ na nasz organizm i powinien stanowić element prawidłowo zbilansowanej diety. Naukowcy zalecają przyjmowanie 30 g czyli dwóch łyżek oleju rzepakowego dziennie – jego pozytywne działanie zaobserwuje bowiem jedynie przy regularnym spożywaniu.

Olej rzepakowy – stosowanie i cena

Olej rzepakowy jest chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach. Poza swoimi zdrowotnymi właściwościami, wyróżnia się także uniwersalnym zastosowaniem. Możemy używać go zarówno na zimno, jak i na ciepło, ponieważ nie ulega degradacji pod wpływem wysokiej temperatury. Będzie zatem świetnym dopełnieniem sałatek, ale również możemy na nim smażyć, gotować czy piec. Najlepszą jakość ma olej rzepakowy tłoczony na zimno. Tłuszcz ten możemy również wykorzystać, jako domowy kosmetyk, przeznaczony dla:

  • Suchej cery – nakładamy go na twarz (nie wklepujemy) na 30 min, po czym zmywamy.
  • Wysuszonych ust– łyżkę oleju rzepakowego mieszamy z łyżką miodu i nakładamy na usta.
  • Przesuszonych łokci i innych partii ciała – stosujemy go jak punktowe serum.

Ile będzie kosztował nas ten spożywczo-kosmetyczny produkt? Za litr najtańszego oleju rzepakowego zapłacimy około 5 zł. Są również droższe odmiany, np. o smaku masła czy oznaczony jako BIO, który kosztuje 19 zł -25 zł za 1litr.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *